Доступність посилання

ТОП новини

Пшонка: є підстави для припинення слідства у справі про отруєння Ющенка


Віктор Пшонка
Віктор Пшонка
У Генпрокуратури є підстави для припинення слідства у справі про отруєння третього Президента України Віктора Ющенка. Про це в інтерв’ю журналу «Фокус» заявив Генпрокурор Віктор Пшонка.

«Я сам прихильник того, щоб воно колись закінчилося. Є всі підстави для припинення слідства, оскільки він не здає кров. Але прийде час і скажуть: ось не здали кров, а справу вже закрили, і знову почнеться тяганина», – сказав він.

«Тому ми проявимо терпимість до кінця року, після чого, швидше за все, буде закрито», – заявив Пшонка.

У грудні 2010 року Генпрокурор не виключив, що отруєння Віктора Ющенка у 2004 році насправді не було, однак наголосив, що для встановлення істини необхідний повторний аналіз крові потерпілого.

Віктор Ющенко вже не раз заявляв, що готовий надати кров на нову експертизу, але за умов, що вона теж буде міжнародною і що Генпрокуратура офіційно засвідчить, які правові проблеми виникли в неї з уже здійсненою раніше міжнародною експертизою. Він також вважає нові вимоги ГПУ політично мотивованими.

Раніше в Генпрокуратурі вже не раз заявляли, що колишній Президент «не зацікавлений» у розслідуванні справи про його отруєння і що справу можуть закрити, якщо він не здасть знову кров на новий аналіз.

Як стверджували в Генпрокуратурі, всі попередні аналізи і експертизи, в тому числі здійснені на прохання самої ж ГПУ, тепер не можуть бути визнані з процесуальних міркувань, а відтак не є доказами.

Свого часу повідомляли про три іноземні експертизи, зроблені на прохання Генеральної прокуратури 2005 року, які встановили, що вміст діоксину в крові Ющенка перевищував норму приблизно в 40 тисяч разів.
XS
SM
MD
LG