Доступність посилання

ТОП новини

ЄС заперечує звинувачення Ірану щодо ядерних переговорів


Речниця верховного представника ЄС із закордонних справ Мая Коціянчич, архівне фото
Речниця верховного представника ЄС із закордонних справ Мая Коціянчич, архівне фото
Речниця верховного представника ЄС із закордонних справ Катрін Аштон заперечила в вівторок звинувачення Ірану, ніби Євросоюз не відповідає на іранське прохання про попередні консультації перед власне ядерними переговорами.

Як повідомила Мая Коціянчич Радіо Свобода, відповідь на це прохання Ірану представник Катрін Аштон Гельґа Шмід надіслала ще в понеділок.

Раніше в вівторок в Ірані державне телебачення заявило, що Європейський Союз проігнорував прохання Тегерана провести додаткові консультації про порядок денний наступного кола переговорів про іранську ядерну програму напередодні цих переговорів, які мають відбутися через два тижні.

Іран стверджував, що заступник голови іранської делегації на цих переговорах Алі Багері передав Гельзі Шмід уже два листи з таким проханням, один іще в кінці минулого місяця, другий у понеділок, але ЄС не дає відповіді.

Чергове коло переговорів Ірану на ядерну тематику з шістьма з провідних держав світу має відбутися 18–19 червня в Москві. Ідеться про так звану групу P5+1, тобто п’ять постійних членів Ради безпеки ООН (США, Велику Британію, Францію, Росію й Китай) та Німеччину, або, як кажуть у ЄС, «3+3» (три з цих країн є членами Євросоюзу).

Крім того, окремі переговори з Іраном веде Міжнародне агентство з атомної енергії.

Іран заперечує підозри світової спільноти, що прагне здобути ядерну зброю, і стверджує про суто мирний характер своєї ядерної програми, але доказів цього не надає, а також відмовляється припинити збагачення урану й інші аспекти цієї програми, які можуть вести до створення зброї.
XS
SM
MD
LG