Доступність посилання

ТОП новини

У США критикують придушення опозиції в Росії


Державний департамент США висловив у понеділок стурбованість обшуками в помешканнях низки провідних діячів опозиційних протестів у Росії напередодні планованого чергового такого протесту.

Як заявила речниця Держдепартаменту Вікторія Нуланд, таке «відверте переслідування» опозиційних діячів вочевидь має на меті не дати їм можливості вийти на вулиці на вівторкову демонстрацію.

Раніше в понеділок у столиці Росії Москві низку опозиціонерів і громадянських активістів викликали після обшуків у їхніх помешканнях на допити на вівторок – день, коли вони планували брати участь у черговій масовій демонстрації протесту, «Марші мільйонів», яка вже узгоджена з владою.

Слідчий комітет Росії заявив, що обшуки здійснювали в рамках розслідування справи про масові заворушення в Москві під час подібної демонстрації 6 травня, напередодні інавгурації Володимира Путіна на президента. У тій справі вже затримані 13 осіб.

Зокрема, блогер-опозиціонер Олексій Навальний повідомив, що обшук у нього, який почався з самого ранку, закінчили аж увечері. У нього вилучили мобільні телефони, комп’ютери, диски з відеозаписами.

У лідера опозиційного «Лівого фронту» Сергія Удальцова і його дружини теж вилучили електронні бази даних.

Також повідомляють, що в опозиційної телеведучої Ксенії Собчак і опозиціонера Іллі Яшина знайшли значні суми грошей – понад мільйон євро готівкою. Собчак заявляє, що поліція під час обшуку принижувала і пограбувала її.
XS
SM
MD
LG