Доступність посилання

ТОП новини

Опозиціонер із М’янми закликає до «демократичних інвестицій» у її країну


Найвідоміший діяч опозиції М’янми Аун Сан Су Чжи, перебуваючи з візитом у Франції, закликала в вівторок інвестувати в економіку її країни задля її розвитку, але наголосила, що це не має відбуватися на шкоду демократичним реформам.

Виступаючи після зустрічі з президентом Франції Франсуа Олландом, вона заявила, що для інвестицій у М’янми вирішально важлива фінансова прозорість у видобувних галузях економіки, «як, власне кажучи, і взагалі в бізнесі».

Су Чжи заявила також, що необхідні подальші зусилля, щоб переконати владу М’янми в необхідності подальших демократичних реформ.

Водночас вона наголосила, що президент М’янми Тейн Сейн, який до 2010 року був генералом і одним із чільників військової хунти, нині виглядає щирим у своїх кроках до реформ.

Аун Сан Су Чжи, лідер найпотужнішої опозиційної партії в М’янмі, перебуває цього місяця в Європі вперше за майже чверть століття завдяки політичним змінам у М’янмі останнього часу. Одним із головних пунктів цієї поїздки були відвідини Норвегії, де вона отримала присуджену їй іще 1992 року Нобелівську премію миру і виступила з лекцією з цієї нагоди.

Раніше 66-річна Аун Сан Су Чжи в короткі періоди свободи між арештами відмовлялася виїжджати з М’янми, побоюючись, що тодішня військова хунта не впустить її назад до країни.

Вона перебувала під домашнім арештом у 1989–1995, 2000–2002 і 2003–2010 роках.

У М’янмі, де майже півстоліття керували військові хунти, торік сформований цивільний уряд, який уже звільнив сотні політв’язнів, розширив свободу преси і здійснює й інші кроки в бік демократизації, а також низку економічних реформ. У квітні на додаткових виборах місця в парламенті отримала і Аун Сан Су Чжи та члени її партії «Національна ліга за демократію». Водночас правозахисники нагадують, що ще сотні політв’язнів у М’янмі далі залишаються за ґратами.
XS
SM
MD
LG