Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко: змінювати Конституцію можуть лише народ і народні депутати


Колишній прем’єр Юлія Тимошенко нагадує, що змінювати Конституцію України можуть лише народ та народні депутати. Про це йдеться у зверненні Тимошенко з нагоди Дня Конституції 28 червня, оприлюдненому на її офіційному сайті.

«Конституцію не можна змінювати в незаконний спосіб. Її положення відшліфовуються роками, втручатися в її зміст треба обережно, з метою забезпечення позитивної еволюції і тільки законним шляхом – всенародним референдумом, або ухваленням статей згідно з порядком, чітко окресленим в самій Конституції. Тобто лише народ та народні депутати – представники народу – мають право змінювати Конституцію, все інше – чергове шахрайство підконтрольних президенту членів новоствореної асамблеї», – наголошує Тимошенко.

Колишній прем’єр розкритикувала створення Конституційної асамблеї. «Йому (Віктору Януковичу – ред.) важко зрозуміти, що Конституція – це друга, після Біблії, цінність, а не запобіжник від відповідальності у майбутньому за антиконституційні дії. Саме через страх та з міркувань забезпечення власної безпеки Януковичем створена Конституційна асамблея, щоб диктатуру однієї людини зробити конституціалізованою», – йдеться у заяві Тимошенко.

Вона також зазначила, що завдання демократичних сил в Україні – «не дозволити Януковичу переписати Конституцію під себе».

Конституційна асамблея, створена указом Президента в середині травня, не має на меті змінювати Конституцію. Цей спеціальний допоміжний орган при Президентові має лише напрацювати пропозиції щодо змін до Конституції і подати їх голові держави, який відтак має внести їх на розгляд Верховної Ради. По тому парламент може після розгляду внести ці зміни до Конституції конституційною більшістю – не менш як 300 голосами.
XS
SM
MD
LG