Доступність посилання

ТОП новини

У Косові сталися сутички між сербами і поліцією


Серби збираються біля пам’ятника Ґазиместан у Косові 28 червня 2012 року
Серби збираються біля пам’ятника Ґазиместан у Косові 28 червня 2012 року
Близько 50 людей потерпіли сьогодні в Косові в сутичках між косовською поліцією і сербами, які прямували на місце середньовічної битви на Косовому полі, щоб ушанувати її роковини.

Косовська поліція змушує роздягатися сербів із націоналістичною символікою на одязі 28 червня 2012 року
Косовська поліція змушує роздягатися сербів із націоналістичною символікою на одязі 28 червня 2012 року
Цих уже роздягли
Цих уже роздягли
За повідомленнями, інцидент стався, коли поліція завернула на кордоні групу з близько 70 сербів, які несли плакати з націоналістичними гаслами.

Міністр внутрішніх справ Косова Байрам Реджепі повідомив, що в сутичках потерпіли близько 30 працівників поліції, яких серби закидали камінням та іншими предметами.

А в Сербії засоби інформації повідомляють про близько 20 потерпілих сербів, із яких п’ятеро мають вогнепальні поранення, а один перебуває в критичному стані.

Серби збиралися пройти до Ґазиместана, пам’ятника загиблим у битві на Косовому полі 1389 року сербським воїнам, що стоїть неподалік сучасної столиці Косова Приштини.

Місцевість Косово-Поле («поле чорних дроздів») за кілька кілометрів від Приштини, біля якої зараз також розташоване сучасне місто Косово-Поле, 1389 року стала місцем битви між військами князя найсильнішого з тогочасних сербських князівств, Моравської Сербії, Лазаря Хребеляновича та султана турецької Османської імперії Мурада I. Битва відбулася 15 червня, на день Святого Віта за тодішнім календарем; нині її вшановують у сучасну дату дня цього святого, 28 червня.

Битва на Косовому полі обіймає дуже важливе місце в свідомості і в фольклорі сербів. Вона вважалася визначальною для незалежності сербів і скінчилася перемогою турків. Битва ознаменувала остаточний кінець потужної середньовічної сербської державності і врешті призвела до васальної залежності Сербії від Османської імперії, а потім і до практично повного поневолення.

Увесь широкий регіон навколо Косова-Поля, що отримав за ним назву Косово, протягом наступних століть під турецькою владою був значною мірою заселений переселенцями з Албанії.

1989 року, на 600-у річницю битви, тодішній президент Сербії Слободан Милошевич виступив на місці битви на Косовому полі з відомою промовою перед приблизно мільйоном присутніх, якою, як вважають, він розпалив сербський націоналізм, що врешті призвело до розпаду Югославії й низки воєн на її території.
XS
SM
MD
LG