Доступність посилання

ТОП новини

Лідера опозиції М’янми просять називати свою країну, «як прописано у конституції»


Аун Сан Су Чжи
Аун Сан Су Чжи
Керівництво М’янми закликає лідера опозиції Аун Сан Су Чжи називати країну відповідно до її офіційної назви, тобто М’янмою, а не Бірмою.

У листі, опублікованому в одній із м’янманських газет, Центральна виборча комісія звертається до очолюваної Аун Сан Су Чжи «Національної ліги за демократію» з закликом використовувати ту назву країни, яка «прописана у конституції».

У кількох своїх публічних виступах англійською мовою під час європейського турне Аун Сан Су Чжи називала країну Бірмою.

Колишнє військове керівництво цієї країни у 1989 році попросило весь світ вживати назву М’янма, як ця держава завжди й називалася офіційною літературною формою м’янманської мови.

Однак багато хто з опонентів колишніх військових очільників і надалі в іншомовних текстах продовжував називати країну Бірмою – на знак протесту проти дій влади, яка переслідувала опозицію (зокрема, й сама Аун Сан Су Чжи протягом кількох років просиділа під домашнім арештом і навіть не змогла бути присутньою на врученні їй Нобелівської премії миру у 1991 році).

У багатьох випадках, зокрема, в англійській мові, назва Бірма продовжує також далі вживатися поза межами країни просто за традицією.

Назва Бірма і споріднені з нею форми, поширені в багатьох мовах світу, походять від спотворення розмовної, неофіційної назви країни – «Бама».
XS
SM
MD
LG