Доступність посилання

ТОП новини

Росія вестиме переговори з сирійською опозицією – МЗС


Міністерство закордонних справ Росії оголосило сьогодні, що проведе протягом цього місяця переговори з двома з сирійських опозиційних груп, щоб обговорити план політичного переходу для Сирії, схвалений на міжнародній зустрічі.

Сьогодні ж частина сирійської опозиції проводить зустріч у єгипетському Каїрі під егідою Ліги арабських держав, яку бойкотують інші сирійські опозиційні об’єднання. Зокрема, Вільна сирійська армія, збройна сила опозиції, що веде бої проти урядових силових структур Сирії, засудила дводенну каїрську зустріч як «змову», що, за її словами, прислуговує політичним цілям головних союзників влади Сирії – Росії й Ірану.

Група провідних держав світу і сусідів Сирії на своїй зустрічі позавчора в Женеві узгодила план політичних змін для Сирії, що мають на меті покласти край 16 місяцям кровопролиття в цій країні. За планом, у Сирії має бути створений перехідний уряд, до якого «можуть увійти» представники і опозиції, і нинішньої влади і який керуватиме країною на час розробки нової конституції й виборів.

План залишає відкритим питання, чи зможе брати в ньому участь нинішній авторитарний президент Сирії Башар аль-Асад. Частина сирійської опозиції вже заявляла, що не братиме участі ні в якому перехідному уряді, якщо Асад залишатиметься при владі.
XS
SM
MD
LG