Доступність посилання

ТОП новини

На Прикарпатті відбудуться збори громадян на захист мови


Збори на захист української мови відбудуться у всіх населених пунктах Прикарпаття. Таке рішення в Івано-Франківську ухвалили депутати усіх рівнів на спільному засіданні позачергової сесії обласної, районних, міських, селищних і міських рад під відкритим небом.

Ще одну таку сесію планують провести у Києві. Вже зараз там перебувають депутати Івано-Франківської міської ради, в тому числі міський голова Віктор Анушкевичус та секретар міськради Руслан Марцінків.

В четвер у спільних зборах депутатів рад різних рівнів взяло участь близько півтори тисячі прикарпатців. Вони ухвалили звернення до Президента України, Верховної Ради, Кабінету Міністрів, Генерального прокурора та народних депутатів із закликом відкликати законопроект «Про засади державної мовної політики».

За словами голови обласної ради Олександра Сича, «ухвалення такого закону – це намагання неконституційним складом змінити конституційний лад». При цьому він зазначив, що «цей закон можна прирівняти до злочинних дій, а тому він нечинний на території Івано-Франківської області».

Голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк на сесії знову підтвердив свою позицію, що мова повинна бути одна. Він зачитав звернення до Президента України від обласної держадміністрації з проханням накласти вето на законопроект «Про засади державної мовної політики», який «створив соціальну напругу в області і не сприяє політичній стабільності».
XS
SM
MD
LG