Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську вшанували пам'ять вояків УНР


Сьогодні у Дніпропетровську націонал-патріотичні громадські та політичні організації Дніпропетровщини вшанували пам’ять бійців УНР, які виборювали незалежність України. Захід був приурочений до річниці об’єднання армій ЗУНР та УНР 16 липня 1919 року.

Близько півсотні активістів обласної організації Всеукраїнського жіночого товариства імені Олени Теліги, молодіжного патріотичного клубу «Молода Січ», обласної організації ВО «Свобода», Української народної партії, громадського руху «ГРАД» та інших організацій зібралися біля братської могили воїнів УНР на Жовтневій площі. Пам’ятний камінь на цьому місці відновили на початку 2012 року, до цього його тричі знищували невідомі.

Учасники зібрання поклали квіти та квіткову гірлянду до могили вояків та виступили з промовами. Історики-дослідники ділились з присутніми маловідомою інформацією про події 1918-1919 років в Україні й на Катеринославщині, зокрема.

«Сьогодні в Січеславі свято. Сьогодні вперше в Україні ми виконуємо заповіт військового міністерства УНР про вшанування величної дати – об’єднання армій УНР і ЗУНР в одну мілітарну українську силу. Тим самим ми виконуємо те, що називають тяглістю історії й тяглістю державотворення. Об’єднання українських сил мало величезне значення, бо показало, що, коли народ об’єднаний однією силою, він непереможний», – зазначив вчитель історії Анатолій Орловський.

Водночас голова обласної організації Всеукраїнського жіночого товариства імені Олени Теліги Тетяна Хуторна звернулась до учасників зібрання з пропозицією започаткувати громадське вшанування видатної дати 16 липня.

«Сьогодні нас зібрала дата, якою кожен українець має право пишатися. Проте ні вона сама, ні її учасники ще не пошановані в Україні належним чином. Визнаючи нашу відповідальність за розбудову української держави перед наступними поколіннями українців, закликаємо започаткувати громадське вшанування видатної події 16 липня 1919 року та її героїчних учасників», – сказала Тетяна Хуторна.

Пролунала також пропозиція вшановувати пам’ять вояків УНР на цьому місці щороку 4 січня. Саме цього дня 1919 року, за даними істориків, у тодішньому Катеринославі поховали загиблих у бою з більшовиками воїнів УНР. Наразі відомі прізвища лише двох загиблих із полку січових стрільців-вільних козаків, які відновлювали владу Директорії у місті й поховані у братській могилі, – сотник Лугін та сотник Златоустов.

У центрі Дніпропетровська, в районі Жовтневої площі, розташоване одне з небагатьох у краї поховань вояків УНР, загиблих на Придніпров’ї під час визвольних змагань 1918-19 років.
XS
SM
MD
LG