Доступність посилання

ТОП новини

Княжа Пересопниця здивувала новими знахідками


Бронзову брошку-фібулу, яку в часи Давньої Русі на верхньому одязі носили представники знаті, віднайшли археологи на території села Пересопниця на Рівненщині.

Фібулу, яка має форму ромба – вважають найцікавішою з жіночих прикрас, віднайдених останнім часом на території княжого дитинця, адже вона збережена повністю. Археологи припускають, що фібула належала боярині. Про це повідомив директор культурно-археологічного комплексу «Пересопниця» Микола Федоришин.

Зараз у цьому музеї діє виставка жіночих прикрас давньоруського періоду, віднайдених у Пересопниці. Це персні, браслети і підвіски. Ці прикраси знаходили майже на поверхні, однак незабаром у Пересопниці має розпочати роботу повноцінна археологічна експедиція.

Культурно-археологічний комплекс «Пересопниця» створений менше року тому на честь 450-річчя з часу виходу в світ української Першокниги – Пересопницького Євангелія. В експозиції тут представлені матеріали з історії Пересопниці від найдавніших часів.

Справжнє розташування обителі, де творився шедевр, має віднайти археологічна експедиція, яка, за попереднім задумом, має працювати тут постійно.
XS
SM
MD
LG