Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську судитимуться через ухвалену міськрадою підтримку «мовного закону»


Прес-конференція опозиції в Дніпропетровській міськраді 26 липня 2012 року
Прес-конференція опозиції в Дніпропетровській міськраді 26 липня 2012 року
У Дніпропетровську опозиція готує позов до суду та звернення до прокуратури за фактом неправомірного, на її погляд, голосування міської ради за заяву на підтримку «мовного закону», заявив у четвер на прес-конференції голова фракції ВО «Батьківщина» у Дніпропетровській міській раді Максим Курячий.

Опозиція заявляє, що більшість порушила ці пункти регламенту
Опозиція заявляє, що більшість порушила ці пункти регламенту
Опозиція заявляє, що більшість порушила ці пункти регламенту
Опозиція заявляє, що більшість порушила ці пункти регламенту
За його словами, винесенням на голосування і самою процедурою голосування за заяву більшість міської ради порушила щонайменше три пункти регламенту, і це ляже в основу позову. За інформацією опозиції, за регламентом, проект рішення міськради має пройти попередній розгляд в постійних у комісіях і бути розданий депутатам.

«Повністю знехтувана процедура, яка прописана тією самою нашою міською радою. Як тільки ми отримаємо копію рішення, яке було незаконно проголосоване, одразу будемо звертатись і до суду, і до прокуратури», – заявив Курячий.

Водночас Радіо Свобода отримало св четвер коментар керівника фракції Партії регіонів щодо голосування Євгена Морозенка. Він відкинув закиди опозиції і заявив, що регламент порушено не було.

«Ми у повній відповідності з регламентом ухвалили дане звернення. Воно не перше. Ще попередній склад міськради подібне рішення щодо мови ухвалював – щодо регіональної. Прокуратура тоді оскаржила це рішення. Але рішення, яке ухвалювали депутати минулого скликання, теж буде, швидше за все, ухвалене повторно», – заявив Радіо Свобода Євген Морозенко, уточнивши, що коли ухвалювали рішення щодо «регіональної російської мови» у травні 2006 року, проект рішення у депутатів на руках усе ж був.

У середу представники опозиційних фракцій Дніпропетровської міської ради заявили, що депутати міськради від Партії регіонів порушили регламент міськради, аби ухвалити заяву про підтримку затвердженого Верховною Радою закону «Про засади державної мовної політики».

Рішення надати російській мові статус регіональної Дніпропетровська міськрада ухвалила 24 травня 2006 року з ініціативи місцевих регіоналів, прокуратура оскаржила його в суді.

За даними останнього перепису населення 2001 року, понад 70 відсотків мешканців Дніпропетровська вважають себе українцями.
XS
SM
MD
LG