Доступність посилання

ТОП новини

Румунія: Траян Бесеску з великою ймовірністю залишиться президентом


Траян Бесеску, 30 липня 2012 року у Бухаресті
Траян Бесеску, 30 липня 2012 року у Бухаресті
У Румунії референдум з питання про відставку президента Траяна Бесеску визнаний таким, що не відбувся.

Представники Центральної виборчої комісії Румунії оголосили в понеділок, що в голосуванні взяли участь трохи більше 46% зареєстрованих виборців, а за законом належить, щоб їх було 50 відсотків плюс 1 виборець.

Тепер ці результати повинен затвердити Конституційний суд.

У неділю Бесеску заявив, що громадяни зробили референдум нелегітимним, не прийшовши на виборчі дільниці.

«Виборці своїм голосуванням ( хоча воно й було не на мою користь) засвідчили, що вони за Румунію. На референдум прийшли не всі, але всі вчинили, згідно зі своїм сумлінням. Більшість не стала голосувати. Саме так вони висловили свою волю і підтримали ідею про те, що країною не можна управляти лише за чиєюсь примхою, без будь-яких правил, що не може група політиків вирішувати долю всього суспільства», – заявив Бесеску.

Його супротивник, прем’єр-міністр Віктор Понта, зі свого боку, заявив, що його прихильники, практично, виграли голосування, оскільки 87% із тих, хто голосував, не підтримали Бесеску.

«Виборці висловили на референдумі волю абсолютної більшості громадян. Я хочу подякувати їм від імені правлячого Соціально-ліберального союзу. Референдум виграний. Ніколи раніше політична дія не отримувала стільки широкої підтримки. У голосуванні брали участь більше восьми мільйонів румунів», – заявив Понта.

Якщо референдум буде визнаний недійсним, Бесеску повернеться до влади до 2014 року, коли закінчується його президентський термін.

Поки що його повноваження припинені за рішенням парламенту, більшість у якому має лівий Соціально-ліберальний союз Віктора Понти. Ліві звинуватили Бесеску в перевищенні влади, зокрема, при введенні заходів жорсткої бюджетної економії у 2010 році.
XS
SM
MD
LG