Доступність посилання

ТОП новини

МЗС: з вересня українці не сплачуватимуть за національні візи Польщі


Міністерство закордонних справ України очікує, що з вересня цього року українці зможуть отримувати національні візи Польщі безоплатно. Це відбудеться після вступу у дію відповідної міжурядової українсько-польської Угоди, яку Кабінет міністрів України затвердив 8 серпня, повідомив сьогодні на брифінгу речник МЗС Олександр Дикусаров.

«Положення угоди скасовують оплату за оформлення національних довгострокових віз Польщі для громадян України ті Республіки Польща, які мають намір перебувати на території держави іншої сторони строком понад 3 місяці, але не більше 1 року. Угода набуває чинності після проведення внутрішньодержавних процедур», – поінформував Дикусаров.

Аналогічні угоди (щодо скасування оплати за оформлення національних віз) Україна уклала з Латвією, Литвою і Словаччиною, зазначив речник МЗС. Нині оформлення польської національної візи коштує 20 євро.

Угода стосується тільки довгострокових національних віз Польщі, які видаються для тривалого, на термін понад 90 днів, перебування в державі ЄС із такою метою, як працевлаштування, підприємництво, тривале лікування, навчання, наукова діяльність тощо. Короткострокові єдині шенгенські візи, які видає Польща, наприклад, для туристичних поїздок, як і раніше, лишаються платними для більшості громадян України.
XS
SM
MD
LG