Доступність посилання

ТОП новини

Російська мова отримала статус регіональної в Севастополі


Севастопольська міськрада на своєму засіданні в четвер ухвалила рішення про надання російській мові статусу регіональної в місті. За таке рішення проголосували 54 депутати із 54, присутніх на засіданні в четвер.

Раніше Одеська обласна рада та міська рада ухвалили рішення про визнання російської мови регіональною. Крім того, кримський парламент доручив до 10 жовтня 2012 року підготувати й внести на розгляд кримських депутатів пропозицію щодо реалізації мовного закону. Російську мову також було визнано регіональною на сесії Краснолуцької міської ради (Луганська область).

Аналогічне рішення найближчим часом мають намір ухвалити депутати Дніпропетровської, Донецької обласних рад та Харківської міськради.

3 липня 2012 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про засади державної мовної політики», що викликало хвилю протестів по всій Україні. Опозиція заявляла, що закон ухвалено з істотними порушеннями. Закон дозволяє використовувати російську мову в офіційному діловодстві в регіонах, в яких не менш як 10% жителів розмовляють цією мовою. Закон набув чинності 10 серпня.
XS
SM
MD
LG