Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровська облрада ухвалила рішення на підтримку мовного закону


Депутати Дніпропетровської обласної ради ухвалили рішення «Про підтримку мовної політики в Україні», спрямоване на «забезпечення права громадян на використання державної, російської, або інших мов, які будуть визнані як регіональні на відповідних територіях, у спілкуванні з органами місцевої влади, а також у отриманні освіти, офіційної інформації та низці інших, важливих для громадян адміністративних та соціальних питань». За рішення проголосували 109 депутатів із 117 зареєстрованих депутатів.

Рішення було ухвалене попри акцію протесту, яку влаштували опозиційні сили. Це рішення, за даними опозиції, фактично надає статусу регіональної російській мові в області, адже жодна інша національна меншина не перевищує 10%, окрім російської.

За поясненням голови Дніпропетровської облдержадміністрації Олександра Вілкула, «обласна рада імплементувала на території Дніпропетровської області «Закон щодо державної мовної політики», тепер територіальні громади – у містах, районах, селах – мають ухвалити власні рішення щодо регіонального статусу мови.

Водночас він не зміг назвати суму та джерела фінансування ухваленого рішення.

«Безумовно, це буде пораховано кожним містом і кожним районом, але я не думаю, що там будуть такі великі й величезні цифри, які називає опозиція. Дуже важливо в нашій багатонаціональній і багатоконфесійній області зберегти мікроклімат», – сказав Олександр Вілкул.

Водночас в опозиції, яка не підтримувала рішення, підрахували, що його реалізація на практиці обходитиметься регіону в понад 1 мільярд гривень на рік.

3 липня 2012 року Верховна Рада ухвалила Закон «Про засади державної мовної політики», що викликало хвилю протестів по всій Україні. Опозиція заявляла, що закон ухвалено з істотними порушеннями. Закон дозволяє використовувати російську мову в офіційному діловодстві в регіонах, в яких не менш як 10% жителів розмовляють цією мовою. Закон набув чинності 10 серпня.
XS
SM
MD
LG