Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані розпочався саміт Руху неприєднання


У Тегерані відкрився саміт Руху неприєднання, до якого належать близько 120 країн світу. До столиці Ірану прибули лідери понад 30 держав.

Відкриваючи форум, міністр закордонних справ Ірану Алі Акбар Салехі закликав усі країни світу відмовитися від ядерної зброї до 2025 року. Він також піддав критиці постійних членів Ради безпеки ООН. На думку керівника іранського зовнішньополітичного відомства, ці держави розширюють повноваження Ради за рахунок усіх інших членів ООН.

Заяви міністра пролунали на тлі нових повідомлень про реалізацію Іраном ядерної програми. Країни Заходу та Ізраїль вважають, що її метою є виробництво ядерної зброї.

Перед початком саміту виникла суперечка щодо участі в ньому представників різних палестинських угруповань. Іран твердить, що офіційно був запрошений лише голова Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас. Та він відмовився від візиту до Тегерана – через присутність на цьому форумі Ісмаїла Ганії, лідера угруповання ХАМАС, яке контролює смугу Гази. Сам Ганія раніше заявив, що приїде до Ірану на запрошення президента цієї країни Махмуда Ахмадінеджада.
XS
SM
MD
LG