Доступність посилання

ТОП новини

Активіста Податкового майдану затримали за дії під час мітингу проти мовного закону – КУПР


4 липня 2012 року, біля Українського дому в Києві
4 липня 2012 року, біля Українського дому в Києві
Одного з підсудних у справі про події під час Податкового майдану в 2010 році Віталія Грузинова затримано за обвинуваченням в опорі працівникам міліції та їх побитті під час акцій протесту проти ухвалення закону «Про засади державної мовної політики» в липні цього року. Як повідомив агентству «Інтерфакс-Україна» із залу суду голова Коаліції учасників помаранчевої революції (КУПР) Сергій Мельниченко, затримання відбулося безпосередньо на судовому засіданні в понеділок у справі про події 2010 року.

«Під час судового засідання у кримінальній справі щодо Податкового майдану до зали увійшли оперативні співробітники з постановою на затримання одного з підсудних Грузинова Віталія за опір співробітникам міліції та побиття працівників міліції під час участі в акції з мовного питання», – розповів він.

Мельниченко був організатором Податкового майдану і комендантом наметового містечка у 2010 році під час виступів підприємців. Стосовно нього за це порушено кримінальну справу за обвинуваченням в умисному пошкодженні плитки на майдані Незалежності на суму понад 212 тисяч гривень, яку розглядає Шевченківський райсуд Києва. Одного з учасників Податкового майдану Костакова обвинувачували в пошкодженні автомобіля, який був припаркований біля майдану Незалежності. Згодом до СІЗО під тим самим приводом порушення громадського порядку та пошкодження плитки потрапив також і Грузинов.

3 червня Верховна Рада України ухвалила закон «Про засади державної мовної політики», що значно розширює сферу застосування російської мови. Проти ухвалення цього закону протестували біля Українського дому в Києві. Між мітингувальниками і правоохоронцями сталися декілька сутичок, застосовувався сльозогінний газ. Прокуратура Києва за фактами подій, що сталися 4 липня біля Українського дому на Європейській площі столиці, – чинення опору співробітникам міліції та завдання їм тілесних ушкоджень під час виконання службових обов'язків – порушила чотири кримінальні справи.
XS
SM
MD
LG