Доступність посилання

ТОП новини

Україна замінила половину російського газу власним вугіллям – Бойко


Ukraine -- The Soloha gas concentration point near the settlement of Opishnya, 24May2011
Ukraine -- The Soloha gas concentration point near the settlement of Opishnya, 24May2011
Українська енергетика переходить з імпортних енергоресурсів на власні, і в найближче десятиріччя стане повністю незалежною від імпорту енергоносіїв. Таку заяву зробив міністр палива, енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, відкриваючи щорічний міжнародний форум «Паливно-енергетичний комплекс України: сьогодення та майбутнє».

«Ми для себе виділили кілька пріоритетних напрямків, які дають змогу підвищити енергетичну безпеку країни. Це збільшення видобування власних енергетичних ресурсів і зменшення їхнього імпорту.Йдеться про збільшення видобутку газу, вугілля та урану. Другий напрямок – це заміна російського природного газу на енергетичне вугілля власного видобутку, який ми здійснюємо за допомогою іноземних партнерів. На прикладі цього року ми зрозуміли, наскільки це вигідно, тому що за рахунок збільшення споживання власного вугілля суттєво зменшили споживання та імпорт природного газу», – зазначив міністр.

Юрій Бойко наголосив, що кінцевою метою цих змін є зміцнення енергетичної безпеки України, і що Президент Віктор Янукович доручив Міненерговугілля упродовж 10 років зробити українську енергетику незалежною від імпорту енергоресурсів.

Від початку року, повідомляє Держкомстат, Україна знизила імпорт газу майже на 40%, у порівнянні з аналогічним періодом 2011 року. Минулого року українська енергетика спожила 44 мільярди кубометрів російського блакитного палива. У 2013 році Україна купить лише 24 мільярди кубометрів, повідомляють в Міненерговугілля. Такі заяви вже викликали різку критику з боку керівників російського «Газпрому», для якого Україна є найбільшим покупцем газу.
XS
SM
MD
LG