Доступність посилання

ТОП новини

Україна має намір передати аеропорт «Бориспіль» в концесію


Уряд України має намір передати міжнародний аеропорт «Бориспіль» в концесію для перетворення його в міжнародний хаб (аеропорт, який використовується авіакомпанією або альянсом авіакомпаній як пункт пересадки пасажирів і має високий відсоток стикувальних рейсів).

Як говориться в повідомленні Міністерства інфраструктури України, для цього Кабінет міністрів України 26 вересня ухвалив постанову, якою вніс аеропорт «Бориспіль» до переліку об’єктів права держвласності, які можуть передаватися в концесію.

«Міжнародний аеропорт «Бориспіль» буде трансформовано в міжнародний хаб. Для цього планується залучити професійного эксплуатанта з міжнародним досвідом роботи», – говориться в повідомленні Мінінфраструктури.

В першу чергу йдеться про розширення терміналу «D», добудову трансферної зони і термінальної частини з обслуговування внутрішніх рейсів. Така добудова, за попередніми оцінками, передбачає капітальні вкладення у розмірі 1 мільярд гривень. З урахуванням того, що підприємство зараз не має достатнього обсягу власних коштів, і враховуючи обсяги боргового навантаження, найбільш реальним варіантом є залучення професійного приватного інвестора. Передбачається, що концесіонер-експлуатант буде обраний на конкурсній основі. Умови концесійного конкурсу розробить Мінінфраструктури України.

Державне підприємство «Міжнародний аеропорт «Бориспіль» – найбільший аеропорт України. Він обслуговує більш як 70% авіаційних пасажирських перевезень країни. Є єдиним аеропортом України, з якого виконуються трансконтинентальні рейси. Аеропорт «Бориспіль» в 2011 році збільшив прийом пасажирів на 20% порівняно з 2010 роком – до 8 мільйонів людей.
XS
SM
MD
LG