Доступність посилання

ТОП новини

Ірак домовляється купити в Чехії військові літаки


Aero L-159 ALCA Військово-повітряних сил Чехії на навчаннях НАТО неподалік міста Брна, фото 5 вересня 2012 року
Aero L-159 ALCA Військово-повітряних сил Чехії на навчаннях НАТО неподалік міста Брна, фото 5 вересня 2012 року
Ірак домовився про купівлю в Чехії 28 легких багатофункціональних дозвукових бойових і навчально-бойових літаків Aero L-159 ALCA, повідомили в п’ятницю в Празі чеські та іракські урядовці, які брали участь у переговорах.

Тим часом наразі йдеться лише про попередню домовленість, саму угоду про це ще мають підписати.

За повідомленнями, перші літаки мають надійти з Чехії до Іраку протягом семи місяців.

Це в Чехії вважають великим досягненням по тому, як раніше так і не досягли успіху переговори чеської сторони про продаж цих літаків із цілою низкою іноземних покупців. Зокрема, і з Іраком переговори про це тривали багато років.

24 літаки їхній виробник, компанія AERO Vodochody, виготовить спеціально для Іраку, ще чотири передадуть із резервів чеських Збройних сил, де вони зберігаються як надлишкові.

Нині літаки Aero L-159 ALCA використовують тільки Збройні сили Чехії. За проблеми в їхньому експорті називали, зокрема, відсутність вбудованого озброєння (літаки мають тільки підвісне) і систем дозаправлення в польоті, а також те, що частина складових літака походить зі США, які не дають дозволу на його експорт до певних країн.

Ці літаки є продовженням попередніх моделей L-39 Albatros і L-59 Super Albatros, які стали успішними навчально-тренувальними реактивними літаками й тисячі яких досі використовують у багатьох країнах світу.

Ірак від часу вторгнення міжнародної коаліції під проводом США 2003 року фактично не має дієвих військово-повітряних сил і нині активно переозброює їх. Країна також закуповує багатоцільові винищувачі F-16 виробництва США.
XS
SM
MD
LG