Доступність посилання

ТОП новини

У Криму вшанували пам’ять правозахисника Григоренка (ВІДЕО)


У Криму вшановують відомого дисидента, генерала Петра Григоренка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

У Криму вшановують відомого дисидента, генерала Петра Григоренка

У Криму пройшли заходи, присвячені 105 річниці правозахисника і дисидента, співзасновника Української Гельсінкської групи, генерала Петра Григоренка. Колишній радянський генерал ціною своєї свободи багато років захищав право кримських татар провернутися на свою історичну батьківщину – до Криму.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, зранку в сімферопольському Кафедральному соборі святих рівноапостольних Володимира і Ольги УПЦ Київського Патріархату відбулася панахида пам’яті Петра Григоренка, а потім представники Меджлісу кримськотатарського народу і сімферопольської громадськості поклали квіти біля пам’ятника Петрові Григоренку, у сквері його імені в центрі Сімферополя.

Депутат Верховної Ради Криму, президент Всесвітнього конгресу кримських татар, перший заступник голови Меджлісу Рефат Чубаров наголосив у виступі, що ім’я Петра Григоренка навічно пов’язує українців і кримських татар пам’яттю про спільну боротьбу за права і свободи людини.

Біля погруддя Петру Григоренку на честь його 105-ліття також пройшла зустріч ветеранів кримськотатарського національного руху, які у своїх виступах відзначали актуальність прикладу генерала-дисидента для сучасної молоді і важливість продовжувати боротьбу за права людини в Україні.

Життя уродженця Запорізької області Петра Григоренка було тісно пов’язане з кримськими татарами. За публічну підтримку в СРСР їхнього права повернутися на історичну батьківщину орденоносний генерал, ветеран Другої світової війни, поплатився кількома роками неволі. Радянські психіатри поставили Григоренку діагноз: «...страждає на психічне захворювання у формі паранойяльного розвитку особистості з наявністю ідей реформаторства». Пізніше американські психіатри не виявили у Григоренка жодних симптомів психічної хвороби.

Генерал-майор був позбавлений своїх звань і нагород, висланий за кордон, де помер у США в 1987 році. Похований на українському цвинтарі у штаті Нью-Джерсі. У Криму, в багатьох місцях компактного поселення кримських татар, є вулиці імені Петра Григоренка, а в Сімферополі з ініціативи кримськотатарської та української громад встановлене погруддя генералові-дисиденту.
XS
SM
MD
LG