Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісар іде в відставку через підозри в лобіюванні


Джон Даллі, архівне фото
Джон Даллі, архівне фото
Комісар ЄС із охорони здоров’я Джон Даллі подав у вівторок у відставку після того, як розслідування в Євросоюзі пов’язало його зі спробою вплинути на протитютюнове законодавство.

За даними розслідування, один підприємець із Мальти, знайомий із Даллі, представником цієї ж країни в Єврокомісії, звернувся до шведської тютюнової компанії з пропозицією за гроші впливати на майбутні зміни протитютюнового законодавства Євросоюзу, зокрема, домогтися скасування заборони на вживання в ЄС шведського різновиду жувального тютюну, відомого за шведською назвою «снюс»; тютюнова компанія ще в травні поскаржилася Єврокомісії на це. Розслідування також встановило, що врешті домовленості підприємця з компанією не було і ніяких грошей не платили.

Джон Даллі категорично відкидає свій зв’язок із цим випадком, але подав у відставку через те, що його ім’я усе ж зв’язали з ним.

Законодавство ЄС забороняє продаж снюсу, хоча й не його споживання; виняток із цієї заборони діє тільки в самій Швеції. Водночас цей продукт, тютюновий виріб, що тримається в роті і передає в організм нікотин через слизові оболонки рота, до певної міри популярний і в інших країнах.
XS
SM
MD
LG