Доступність посилання

ТОП новини

Світовий банк: Україна піднялася на 15 позицій у рейтингу легкості ведення бізнесу


Україна посіла 137-е місце в міжнародному рейтингу Doing Business-2013, що складається Всесвітнім банком і Міжнародною фінансовою корпорацією, піднявшись відразу на 15 позицій. Про це йдеться в опублікованому сьогодні звіті. Водночас Україна поступається більшості країн світу, перебуваючи на 137-му місці між Лесото і Філіппінами.

Дані звіту «Ведення бізнесу в 2013 році: «Розумніші» правила регулювання для малих і середніх підприємств» свідчать про те, що Україна минулого року поліпшила свій бізнес-клімат, однак місцеві підприємці все ще стикаються з низкою проблем.

Україна належить до 20 відсотків країн, які мають найнижчий рейтинг, у 5 з 10 сфер регулювання, для яких наведено оцінку в цьому звіті. Зокрема, Україні слід поліпшити ситуацію з наданням дозволів на будівництво – за цим показником вона посідає 183-е місце зі 185 країн. Україна має найгірші у Східній Європі та Центральній Азії рейтинги з реєстрації майна та закриття неплатоспроможних підприємств.

За повідомленням авторів доповіді, «Україна спростила процес створення підприємства, усунувши мінімальну вимогу до капіталу для реєстрації компанії, а також вимогу мати нотаріально завірені засновницькі документи для реєстрації». У податковій сфері була запроваджена можливість електронного надання даних і оплати для середніх і великих підприємств (при цьому кількість податкових платежів і час на їхнє адміністрування значно скоротилися).

«Ми віддаємо належне, що регуляторна база в Україні минулого року поліпшилася, однак місцеві підприємці все ще змушені витрачати сотні днів, очікуючи на результати стандартних процедур, які стосуються бізнесу», – наголосив Аугусто Лопес-Кларос, директор департаменту глобальних показників та аналізу Групи Світового банку.

За його словами, реформи, здійснені Україною у сферах реєстрації підприємств, оподаткування та передачі майна, нівелюються боротьбою підприємців з обтяжливими регулюваннями, в сфері будівництвом та підведення електроенергії.

Згідно зі звітом «Ведення бізнесу в 2013 році», Україна має гірші показники порівняно з країнами-сусідами. Так, Словаччина посідає 46-е місце, Польща – 55-е, Білорусь – 58-е, Румунія – 72-е, Молдова – 83-є та Росія – 112-е.

За даними дослідження Світового банку, найкраще в Україні справи просуваються з отриманням кредитів (23-я позиція) та виконанням контрактів (42-а позиція).

Загалом ж сьомий рік поспіль світовий рейтинг зі створення найбільш сприятливих умов для ведення бізнесу очолює Сінгапур. У десятку лідерів також увійшли Гонконг, Нова Зеландія, США, Данія, Норвегія, Великобританія, Південна Корея, Грузія і Австралія.

Завершує список Центрально-Африканська Республіка, що знову помінялася місцями з іншим аутсайдером і своїм географічним сусідом – Республікою Чад.
XS
SM
MD
LG