Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську відбудеться благодійний концерт за участі Сергія Жадана


Благодійний концерт «Анестезія» за участі письменника Сергія Жадана, фольк-рок гурту «Ойра» і музичного експериментатора Андрія Кириченка відбудеться в Луганській державній академії культури і мистецтв.

За словами організаторів заходу, представників літературного угруповання «СТАН», мета заходу – привернути увагу громадськості до проблем паліативної допомоги в Україні, допомоги, яка має надаватися невиліковно хворим людям.

На прес-конференції координатор громадської кампанії «STOPБІЛЬ» Надія Колесник заявила, що в Україні відсутнє нормального забезпечення хворих знеболювальними.

«Влітку цього року ми передавали листа в Адміністрацію Президента України. В ньому було кілька вимог, зокрема, ухвалити постанову, яка і зараз перебуває на розгляді в Кабміні, про затвердження порядку обігу наркотичних засобів. Ця постанова дасть можливість хворим, тим, хто страждає на страшні болі, тримати вдома спеціальні знеболювальні і використовувати їх, а не чекати, поки приїдуть медики. Також ми вимагаємо зареєструвати в Україні таблетований морфін, як це рекомендує зробити ВООЗ. Це значно полегшить життя невиліковно хворих», – сказала Надія Колесник.

Невдовзі активісти кампанії «STOPБІЛЬ» планують презентувати збірку звітів правозахисних організації, а також фільм «Ліки за ґратами», де зібрані свідчення родичів невиліковно хворих людей.

Сергій Жадан розповів, що дізнався про проблему паліативної допомоги в Україні, коли долучився до акції.

«Ми живемо і не знаємо, які навколо нас існують трагедії. Коли я розповів друзям, то багато хто почав згадувати випадки зі свого життя. Виявляється, це справді дуже поширені речі. Ця проблема існує, і вона не локальна, і про неї потрібно говорити. Громадська думка міняється не президентськими наказами, а вона міняється знизу. Коли буде змінено суспільне ставлення до цієї проблеми, ухвалити таке рішення буде набагато простіше. Адже ми знаємо, як функціонує українська медицина. На жаль, вона більше створює проблеми, ніж вирішує. Якщо ми не будемо на все це впливати, реагувати, наряд чи щось у нашій країні зміниться», – сказав Сергій Жадан.

Від початку планувався один концерт – у Луганську, але Сергій Жадан не виключив можливості, що акція може бути продовжена і в інших містах.
XS
SM
MD
LG