Доступність посилання

ТОП новини

У Китаї відбувся протест тибетців після нових самоспалень


Тибетські активісти повідомили сьогодні, що понад тисяча студентів, тибетців за національністю, влаштували вчора демонстрацію протесту у провінції Цінхай на північному заході Китаю; близько 20 з демонстрантів потрапили до лікарні, коли поліція жорстоко розігнала учасників демонстрації.

Акція, за повідомленнями, відбулася на протест проти видання офіційної китайської публікації, в якій висміюються самоспалення тибетців, названі «дурістю».

Тими ж днями – вчора, а також позавчора – в регіоні здійснили самоспалення ще чотири тибетці, у провінціях Ґаньсу, Сичуань і Цінхай; усі вони, за повідомленнями, померли. Таким чином, число самоспалень тибетців у Китаї лише протягом цього місяця перевищило двадцять випадків.

Від 2009 року в Китаї тривають кілька хвиль самоспалень тибетців, остання й найбільша з них – із березня 2011-го. Більшість із кількох десятків цих випадків сталася у провінціях Ґаньсу, Сичуань і Цінхай, які межують із сучасним Тибетським автономним районом Китаю і на частині територій яких тибетці живуть споконвіку і становлять більшість населення.

Тибетці у вигнанні заявляють, що таким чином їхні співвітчизники в Китаї протестують проти політики китайського уряду щодо тибетської меншини, яка, на думку критиків влади Китаю, зазнає придушень у релігійній і культурній сферах. Влада Китаю називає учасників самоспалень злочинцями, які «підривають суспільну стабільність».
XS
SM
MD
LG