Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Киргизстану ратифікував угоду про російську військову базу


Парламент Киргизстану ратифікував сьогодні угоду з Росією про подальше функціонування російських військових об’єктів у цій країні ще на 15 років із можливістю нового продовження.

За угодою, яка має набути чинності 2017 року, після закінчення терміну нинішньої домовленості, Росія користуватиметься базою «Кант», що приблизно за 40 кілометрів від столиці Бішкека, безплатно і так само нічого не платитиме за надані комунальні послуги для бази; її діяльність на цій базі також звільняється від оподатковування.

Ця база вважається об’єктом Організації Договору про колективну безпеку низки країн СНД, членами якої є і Росія, і Киргизстан.

Крім того, Росія далі використовуватиме ще кілька стратегічних військових об’єктів у Киргизстані. Орендна плата за них залишається на рівні близько 4 з половиною мільйонів доларів на рік – незмінною з 2003 року.

Натомість американську базу, розташовану на летовищі «Манас» під Бішкеком, влада Киргизстану раніше вирішила закрити попри те, що кілька років тому США потроїли орендну плату за неї. База, яку використовують для транзитних перевезень невійськових вантажів для міжнародних сил в Афганістані, має бути закрита після закінчення нинішнього терміну оренди у 2014 році. На відміну від російської бази, в американській влада Киргизстану побачила загрозу для країни.
XS
SM
MD
LG