Доступність посилання

ТОП новини

Президент США підписав «акт Магнітського» разом із нормалізацією торгівлі з Росією


Барак Обама, архівне фото
Барак Обама, архівне фото
Президент США Барак Обама підписав у п’ятницю ухвалений Конгресом закон про лібералізацію торговельних відносин із Росією і одночасно про запровадження санкцій проти російських посадовців, що їх вважають причетними до смерті в попередньому ув’язненні російського юриста Сергія Магнітського, який викривав корупцію на високих рівнях у Росії.

За цим законом, Обама має протягом 120 днів подати перелік таких посадовців, але публічно оприлюднювати всі ці імена не обов’язково.

Закон передбачає суворі обмеження на видачу віз до США таким посадовцям і замороження їхніх активів у США. Санкції мають стосуватися і посадовців, які порушували права й інших людей.

Інший пункт закону – надання Росії режиму «постійних нормальних торговельних відносин», тобто скасування щодо неї чинності дискримінаційної так званої «поправки Джексона-Веніка».

Також цю поправку скасовують щодо Молдови.

Тим часом у Росії Державна дума (нижня палата парламенту) схвалила в п’ятницю в першому читанні законопроект про санкції проти громадян США, причетних, на думку Москви, до порушень прав росіян. Цей законопроект задуманий як відповідь на «акт Магнітського», який Росія різко критикує.
XS
SM
MD
LG