Доступність посилання

ТОП новини

На Рівненському ливарному оновлюють… директора


Працівники Рівненського ливарного заводу пікетують обласну раду з вимогою виплати заробітної плати, 16 листопада 2012 року
Працівники Рівненського ливарного заводу пікетують обласну раду з вимогою виплати заробітної плати, 16 листопада 2012 року
Рівне – Пікетуваннями і перекриттям автотраси Рівне-Луцьк завершують трудовий рік працівники «Рівненського ливарного заводу». Їхніх протестів про невиплату зарплат упродовж майже року не чули керівники і власники заводу, а влада й правоохоронці розписувалися у неспроможності вплинути на ситуацію – мовляв, підприємство приватне. Однак сьогодні на заводі має відбутися зміна керівника.

27 грудня вони зберуться на рідному підприємстві. Чимало хто з них віддав заводу більшу частину свого трудового життя. Допрацювати до пенсії, переконані ливарники, вони мають тут, на одному з двох промислових підприємств Рівненського району. Проте нинішнє керівництво робить усе, щоб знищити завод, а саме – вирізати його на метал, стверджують робітники:

– Тільки за один метал, що вони зрізали – труби, що йдуть на очисні,– вони могли купити нову лінію і виплатити зарплату. Але ні грошей, ні лінії – нічого немає.

– Люди проробили по 30-40 років. Ми тут працювали і працювати хочемо, це наша рідна кровинка. Я за те, щоб люди мали робочі місця, гідну зарплату, гідну пенсію від цієї зарплати. Нам же у Пенсійний фонд нічого не перераховується – людям стаж не йде…


Замість відновити роботу – загасили печі

Кілька звернень облради, ухвалені на вимогу працівників до Фонду Держмайна й прокуратури стосовно порушення прав людей, які місяцями не бачать заробітної плати, не мали очікуваного ефекту. Доручення, які місяць тому голова облдержадміністрації Василь Берташ дав керівникам територіальної державної інспекції з питань праці та керівникам районної міліції, остаточно виконані не були.

Доведені до відчаю люди минулого вівторка перекрили автотрасу. І вже тоді з вуст начальника міліції Рівненського району Руслана Мельника журналісти почули прізвище ймовірного винуватця жалюгідного становища виробництва. Він заявив, що кримінальне провадження відкрите стосовно директора Анатолія Кравцова, справа буде доведена до суду за кілька днів.

Про реакцію Анатолія Кравцова на таку заяву і про те, чи визнає він свою провину, невідомо.

Йдеться як про нищення майна підприємства, так і про невиплату зарплат. Ще 8 червня нинішнього року прокуратура Рівненського району порушила кримінальну справу за фактом безпідставної невиплати заробітної плати, однак люди грошей так і не отримали, і, як зазначають у прокуратурі, упродовж тривалого часу міліціонери не виконали усіх необхідних слідчих дій. Тим часом претензії до управління ливарним надходили до виконувача обов’язків генерального директора ЗАТ «Рівненський ливарний завод» Тетяна Тараненко. То хто ж насправді є керівником заводу? – запитують його працівники. Міліціонер, виявляється, цього не знає. Він повідомив про підготовлені клопотання до Рівненського районного суду на отримання дозволу на примусове витребування відповідних документів з відповідних інстанцій, які й мають підтвердити, хто за що відповідає.

Черговий мільйон у борг – для виплати зарплат

27 грудня на зустріч із трудовим колективом прибуде людина, яка називає себе власником підприємства – керівник компанії «Украгромашінвест» Євген Казаков. Але керівники профспілки підприємства стверджують, що не бачили ніяких документів стосовно зміни власників, яка начебто сталася торік. Втім, саме Євген Казаков обіцяв запустити завод до грудня, а натомість на підприємстві у цей час загасили печі, розповідає помічник народного депутата Олега Осуховського Олександр Савчук.

Почався продаж продукції на складах, вирізання заводу – а людям не платили
Олександр Савчук
«З моменту, коли він туди зайшов, почався продаж продукції на складах, вирізання заводу – а людям не платили», – каже він.

Та все ж саме Євген Казаков намагається нині виправити ситуацію, заявив голова Рівненської районної адміністрації Василь Карпенчук.

Він мені подзвонив і сказав, що вже один мільйон гривень поступить на рахунки підприємства
Василь Карпенчук
«Сьогодні він мені подзвонив і сказав, що вже один мільйон гривень поступить на рахунки підприємства».

Це лише початок до виправлення становища, переконує голова облдержадміністрації Василь Берташ, який окреслив власний план – взяти гарантії від керівника щодо виконання бізнес-плану з відновлення роботи заводу, і, відповідно, гарантії щодо виплати заробітної плати.

А тим часом Фонд Держмайна України таки відповів рівненським депутатам. У Фонді переконують, що жодним чином не можуть вплинути на власників підприємства, навіть якщо ті не виконують інвестиційних зобов’язань.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG