Доступність посилання

ТОП новини

У Раді зареєстрували законопроект, що передбачає скасування «мовного закону»


У Верховній Раді України зареєстрований законопроект «Про державну мову України», який, серед іншого, передбачає скасування ухваленого раніше закону «Про засади державної мовної політики».

Документ оприлюднений на сайті парламенту. Законопроект вніс народний депутат фракції «Батьківщина» Микола Катеринчук.

Згідно з текстом документа, цей «закон спрямований на забезпечення використання української мови як державної на всій території України, забезпечення права громадян України на використання державної мови, захист і розвиток мовної культури».

«Закон має на меті визначити обов’язки органів влади, посадових осіб на території України щодо української мови як державної, а також відповідні права громадян. Закон передбачає обов’язок будь-яких посадових осіб використовувати українську мову як державну ... Громадяни мають право звертатися до органів державної влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, об’єднань громадян, посадових осіб українською чи іншою мовою, прийнятною для сторін», – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

У тексті документа, зокрема, зазначається, що «обов’язковість застосування державної мови України не повинна визначатися як заперечення або применшення права на користування іншими мовами на території України».

Водночас законопроект регламентує сфери обов’язкового використання української мови на території України і паралельного використання при цьому мов національних меншин.

Документ також визначає заходи із захисту й підтримки української мови і забезпечення права громадян України на користування українською в освіті, ЗМІ й під час спілкування з органами державної влади.

Закон «Про засади державної мовної політики» внесли на розгляд у лютому народні депутати Вадим Колесніченко і Сергій Ківалов, згодом його ухвалила Верховна Рада, а вже в серпні підписав Президент.
XS
SM
MD
LG