Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Венесуели переобрав свого голову посеред кризи з Чавесом


Національні збори Венесуели в суботу переобрали на свого голову дотеперішнього спікера Діосдадо Кабельйо. Його вважають політичним суперником віце-президента Ніколаса Мадуро, якого президент країни і лідер владної Єдиної соціалістичної партії Венесуели Уго Чавес хотів би бачити своїм наступником, усередині лав самої владної партії.

Сам президент усе ще перебуває на Кубі на лікуванні після чергової операції видалення ракової пухлини понад три тижні тому. Про його стан лунали тривожні повідомлення. Мадуро, переобраний раніше разом із Чавесом на новий термін, уже давав знати, що президент може не повернутися до Венесуели до 10 січня, коли, за конституцією, має відбутися його інавгурація на черговий термін.

При цьому у владній партії нагадують, що, за конституцією Венесуели, в разі, якщо обраний президент із будь-якої причини не може скласти президентську присягу перед Національними зборами 10 січня першого року свого терміну, він складає цю присягу в невизначений пізніший час перед Верховним судом країни.

Водночас опозиція вимагає провести нові президентські вибори.

За конституцією Венесуели, в разі, якщо президент стає постійно нездатним виконувати свої функції (наприклад, через смерть) до інавгурації, то протягом 30 днів мають відбутися нові вибори, при цьому тимчасовим головою держави стає голова Національних зборів. Якщо ж постійно нездатним виконувати функції стає вже інавгурований президент протягом перших чотирьох років свого терміну, то тимчасовим головою держави до обрання нового, так само у 30-денний термін, стає саме віце-президент.
XS
SM
MD
LG