Доступність посилання

ТОП новини

Жінки-депутати після побачення з Тимошенко не вийшли з приміщення


Олександра Кужель, Людмила Денісова і Тетяна Слюз у лікарні, де перебуває Юлія Тимошенко, Харків, 16 січня 2013 року (фото з Twitter Андрія Шевченка @ashevch)
Олександра Кужель, Людмила Денісова і Тетяна Слюз у лікарні, де перебуває Юлія Тимошенко, Харків, 16 січня 2013 року (фото з Twitter Андрія Шевченка @ashevch)
Жінки-народні депутати з фракції «Батьківщина», які були в середу на побаченні з колишнім Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко, після його закінчення ввечері не вийшли з кімнати для побачень в окремому блоці Центральної клінічної лікарні № 5 «Укрзалізниці» в Харкові, де перебуває на лікуванні ув’язнена колишній прем’єр, повідомив журналістів у лікарні перший заступник начальника управління Державної пенітенціарної служби в Харківській області Андрій Лапінський.

За його словами, після відведених чотирьох годин побачення Олександра Кужель, Людмила Денісова і Тетяна Слюз відмовилися залишити кімнату, але ніяких заяв із цього приводу пенітенціаріям не подавали.

На запитання Радіо Свобода про подальші дії Лапінський запевнив: «Ми будемо діяти тільки у правових рамках». За його словами, з учасницями побачення мають намір проводити «роз’яснювальну роботу».

Він нагадав, що своїми діями народні депутати порушують закон, зокрема, статтю 110 Кримінально-виконавчого кодексу, яка визначає тривалість короткотермінового побачення не більш як у 4 години.

Начальник Качанівської виправної колонії, в якій ув’язнена колишня прем’єр, Ігор Колпащиков, зі свого боку, додав, що наразі про звернення до прокуратури щодо незаконних дій народних депутатів не йдеться.

Він додав, що так само з кімнати побачень не вийшла і Юлія Тимошенко, хоча їй теж пропонували залишити її, і тепер у кімнаті перебувають разом усі чотири жінки.

Тим часом народний депутат Арсен Аваков, який намагався в середу ввечері домогтися від охорони блоку колишнього прем’єра пропустити його для «перевірки умов перебування» Юлії Тимошенко, залишив лікарню і заявив, що збирається повернутися в четвер уранці.

Захисник колишнього прем’єра Сергій Власенко заявляв, що жінки-депутати, які приїхали в середу до Юлії Тимошенко на короткотермінове побачення, приєдналися до її акції громадянської непокори. За його словами, депутати мають намір не залишати приміщення, доки не будуть виконані «законні», за його словами, вимоги колишнього прем’єра.

Понад тиждень тому, 8 січня, Тимошенко почала свою акцію непокори, серед іншого, відмовляючись повернутися до своєї лікарняної палати, доки з неї не приберуть камери відеоспостереження, на які вона вже не раз скаржилася раніше. Пенітенціарії вже теж багато разів заявляли, що це спостереження законне і відповідає і українському законодавству, і міжнародним нормам.
XS
SM
MD
LG