Доступність посилання

ТОП новини

Президент Єгипту запровадив надзвичайний стан у кількох регіонах після нових смертей


Президент Єгипту Мохаммед Мурсі оголосив у неділю ввечері надзвичайний стан у трьох провінціях країни, де останніми днями ставалися заворушення і гинули люди.

Виступаючи на державному телебаченні, Мурсі заявив, що надзвичайний стан терміном на 30 днів запроваджується у провінціях Порт-Саїд, Суец та Ісмаїлія.

Він виступив після того, як у місті Порт-Саїді в неділю були застрелені ще не менш як чотири людини і сотні були травмовані в перебігу нових заворушень, які спалахнули під час похорону вбитих у заворушеннях у суботу. Зокрема, за повідомленнями медиків, понад 400 людей потерпіли, надихавшись подразливого газу, до якого вдалася поліція, ще 17 людей мають вогнепальні поранення.

Раніше в неділю повідомили, що число загиблих у Порт-Саїді в заворушеннях, що відбулися в суботу, зросло до 31 людини. Травмовані того дня теж були сотні. Заворушення спалахнули після засудження до страти учасників минулорічного боїща на футбольному полі. Незгодні з рішенням намагалися штурмувати міську в’язницю і відділки поліції.

Суд, що відбувся у столиці Каїрі, засудив у суботу до смертної кари 21 людину за участь у подіях на футбольному стадіоні в Порт-Саїді в лютому минулого року. Тоді в бійці між уболівальниками місцевої команди і клубу з Каїра загинули 74 людини. У цій же справі далі чекають на вироки ще 52 підсудні.

Крім того, сутички ставалися в Єгипті останніми днями й на суто політичному ґрунті, а саме в перебігу демонстрацій із нагоди другої річниці повстання, яке скинуло владу попереднього президента Хосні Мубарака і яке в Єгипті називають революцією.

Демонстранти вважають, що і владу нинішнього президента-ісламіста Мохаммеда Мурсі треба якнайшвидше скинути, бо президент і його оточення «зрадили ідеали революції», і нинішній режим уже не відображає «цілей і духу революції». Демонстранти звинувачують ісламістські кола в монополізації влади в Єгипті.

Загалом у насильстві під час різноманітних демонстрацій і акцій протесту в Єгипті від п’ятниці загинули, за повідомленнями, вже понад півсотні людей.
XS
SM
MD
LG