Доступність посилання

ТОП новини

Казахстан закликав НАТО до діалогу з ШОС


Єрлан Ідрісов (л), на цьому архівному фото разом із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим (п)
Єрлан Ідрісов (л), на цьому архівному фото разом із міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим (п)
Міністр закордонних справ Казахстану Єрлан Ідрісов закликав у суботу Північноатлантичний союз започаткувати діалог із Шанхайською організацією співпраці.

Виступаючи на міжнародній безпековій конференції в Мюнхені, міністр також заявив, що ШОС не є блоком, спрямованим проти НАТО, що його цілі – підтримка регіональної економічної співпраці і розбудова спільних можливостей відповідати на ризики і загрози безпеці.

Шанхайська організація співпраці, створена 2001 року як регіональна міжурядова міжнародна організація у складі Китаю, Росії, Казахстану, Таджикистану, Киргизстану і Узбекистану, заявляє, що її мета – зміцнювати взаємну довіру й добросусідство між країнами-учасницями, сприяти їхній ефективній співпраці в різних галузях, спільно забезпечувати і підтримувати мир, безпеку і стабільність у регіоні, а також просуватися до створення «демократичного, справедливого і раціонального нового міжнародного політичного і економічного порядку».

Нині спостерігачами в ШОС є Індія, Іран, Пакистан і Монголія, а Білорусь і Шрі-Ланка мають статус «партнерів у діалозі».

Президент Віктор Янукович уже висловлював бажання, щоб Україна теж стала спостерігачем у ШОС.

Деякі російські оглядачі звертали увагу, що такі різні країни, як учасниці ШОС, не мають реальних економічних передумов для співпраці, і єдине, що їх об’єднує в цій організації, – це несприйняття політики Сполучених Штатів Америки і протиставлення їй.

Крім того, правозахисники стверджують, що члени Шанхайської організації співпраці використовують це об’єднання як «механізм порушення прав людини». Шанхайська конвенція про боротьбу з тероризмом, сепаратизмом і екстремізмом зобов’язує всіх членів ШОС довіряти будь-якому звинуваченню в тероризмі, висунутому іншою державою-членом об’єднання, і видати звинувачувану особу навіть без доказів її провини; такий механізм, заявляють правозахисники, уможливлює екстрадицію інакодумців на порушення норм міжнародного права.
XS
SM
MD
LG