Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція в Єгипті закликала до скинення президента і суду над ним


Один із протестів проти влади, Каїр, площа Тахрір, 1 лютого 2013 року
Один із протестів проти влади, Каїр, площа Тахрір, 1 лютого 2013 року
У Єгипті провідне опозиційне об’єднання, Фронт національного порятунку, підтримало в суботу заклики до скинення президента Мухаммада Мурсі, а також закликало судити його за «вбивства і тортури».

Як мовиться в заяві об’єднання, воно виключає можливість діалогу з президентом, доки не припиниться кровопролиття і винних не притягнуть до відповідальності.

Опозиція закликала покласти край «авторитарному режимові під контролем «Мусульманського братства», поміркованого ісламістського руху, вихідцем із якого є Мухаммад Мурсі.

Перед президентським палацом у Каїрі, 1 лютого 2013 року
Перед президентським палацом у Каїрі, 1 лютого 2013 року
Тим часом у суботу у столиці Єгипту Каїрі й інших містах тривали заворушення і сутички. Вони продовжили хвилю протестів, у яких за більш як тиждень загинули понад 60 людей.

Нові демонстрації викликало поширений у п’ятницю відеозапис, на якому поліція б’є оголеного чоловіка.

Демонстранти вважають, що владу нинішнього президента-ісламіста треба якнайшвидше скинути, бо президент і його оточення «зрадили ідеали революції», і нинішній режим уже не відображає «цілей і духу революції» (революцією називають скинення влади президента Хосні Мубарака майже два роки тому). Демонстранти звинувачують ісламістські кола в монополізації влади в Єгипті. Натомість союзники Мухаммада Мурсі звинувачують світську опозицію в роздмухуванні вуличного насильства і в намаганні скинути президента недемократичним чином.
XS
SM
MD
LG