Доступність посилання

ТОП новини

На Львівщині заперечили слова міністра довкілля про згоду щодо сланцевого газу


Львівська обласна рада не отримувала проекту угоди про розподіл продукції між урядом та компанією «Шеврон», і тому про якесь порозуміння щодо погодження цієї угоди не йдеться, заявив у вівторок голова Львівської обласної ради Петро Колодій.

За його словами, які наводить пресова служба облради, міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков подав недостовірну інформацію, коли заявляв про таке порозуміння.

Петро Колодій додав, що, зокрема, не відомо, чим обернуться сланцеві угоди для місцевих громад, на території яких «Шеврон» планує розробку родовищ, які можуть бути ризики від видобутку сланцевого газу, який склад суміші, що її використовують у технології гідророзриву, наскільки загрожує видобуток якості та запасам питної води, які гарантії безпеки для довкілля і людей.

Львівська облрада, наголосив він, передусім вимагає висновків щодо екологічних ризиків видобування на підставі серйозних досліджень і наполягає, що громади мають отримати гарантії стосовно виконання інвестиційних зобов’язань компанією та ліквідації можливих екологічних загроз. Тільки після детального вивчення тексту угоди з «Шевроном» і погодження з громадами обласна рада зможе ухвалити рішення, заявив Колодій.

У вівторок міністр екології та природних ресурсів Олег Проскуряков заявляв, що Кабінет Міністрів знайшов порозуміння зі Львівською та Івано-Франківською обласними радами за угодою про розподіл продукції з компанією Chevron у рамках розробки Олеського родовища сланцевого газу.

Як сказав він на 4-й щорічній конференції інституту Адама Сміта «Український енергетичний форум» у Києві, уряд планує підписати цю угоду вже впродовж двох місяців, а першу свердловину зможуть закласти вже до кінця року, наводить слова міністра пресова служба міністерства.

Видобування сланцевого газу має на меті наблизити Україну до енергетичної незалежності й позбавити її нинішньої газової залежності від Росії. Водночас видобування сланцевого газу, в першу чергу методом гідророзриву пластів, викликає побоювання щодо можливої шкоди довкіллю. Зокрема, особливо активно виступає проти цього видобування партія ВО «Свобода», яка має сильні позиції в західних областях України.
XS
SM
MD
LG