Доступність посилання

ТОП новини

В опозиції обіцяють не допустити криміналізації наклепу


Микола Томенко
Микола Томенко
Український парламент не ухвалить «середньовічної норми» закону про кримінальну відповідальність за наклеп, заявляє голова комітету з питань свободи слова й інформації Микола Томенко (фракція «Батьківщина»).

«Я вважаю, що чергова ініціатива повернути кримінальну відповідальність за наклеп – це удар не лише проти опозиційних політиків, але насамперед проти журналістів і громадських діячів», – сказав Томенко, передає агентство «Інтерфакс-Україна».

«Виходячи з того, в якому стані перебувають на сьогодні правоохоронні органи та судова система України, можна очікувати, що кримінальні справи порушуватимуть за списком стосовно громадських діячів або журналістів за наклеп або образу», – заявляє політик.

За словами Томенка, у комітеті зі свободи слова й інформації вважають, що «це стосуватиметься насамперед журналістів і громадських діячів на місцевому рівні». «Чиновники на місцях сьогодні включилися у боротьбу з незалежними ЗМІ або громадськими діячами, які турбують їх своєю критикою», – зазначив він.

«Якщо буде ухвалене таке рішення, то у багатьох регіонах голови обласних і районних державних адміністрацій списками ініціюватимуть кримінальну відповідальність за так званий наклеп», – прогнозує голова комітету.

Томенко назвав «середньовіччям» спроби повернути цю норму в законодавство і запевнив, що опозиція не допустить ухвалення таких змін до законів.

Перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін у статті для газети «Закон і бізнес» вказав на доцільність нового запровадження в Україні кримінальної відповідальності за дифамацію – публічне поширення реальних або вигаданих відомостей, які принижують честь, гідність або ділову репутацію.

Парламент вже намагався знову криміналізувати наклеп. У вересні минулого року Верховна Рада ухвалила в першому читанні відповідний проект закону. Це викликало спротив громадськості і дало старт акції «Захисти своє право знати. Скажи «ні» законові про наклеп». Згодом депутати скасували своє рішення.

Кримінальна відповідальність за наклеп в Україні була скасована із запровадженням нині чинного Кримінального кодексу, ухваленого 2001 року. До того був чинний попередній Кримінальний кодекс іще з радянських часів, який містив статтю про кримінальну відповідальність за наклеп.
XS
SM
MD
LG