Доступність посилання

ТОП новини

На Кіпрі українські багатії можуть втратити сотні мільйонів – експерти


Ярослав Солтис і Олександр Савченко
Ярослав Солтис і Олександр Савченко
Якщо Кіпр запровадить податок на депозити, то українські багатії, які вивели гроші у кіпрську зону пільгового оподаткування, втратять сотні мільйонів доларів. Про це в ефірі Радіо Свобода говорили колишні заступники голови НБУ Ярослав Солтис й Олександр Савченко. На думку фінансистів, це також може мати негативні наслідки для української економіки.

«Якщо минулого року в Україну надійшло 3,9 мільярда доларів інвестицій з Кіпру, то, на жаль, наступного року прийде менше принаймні на десять відсотків. Ці гроші, які прийшли минулого року до України з Кіпру, – це не іноземні інвестиції, це наші інвестиції», – зазначає Олександр Савченко.

Олександр Савченко і Ярослав Солтис розійшлися в оцінках обсягу українських коштів, які осіли на Кіпрі. За словами Олександра Савченка, йдеться про 12-13 мільярдів доларів. Натомість Ярослав Солтис вважає, що це близько 25 мільярдів доларів.

Міністри фінансів країн єврозони у понеділок увечері виступили із заявою, що тягар одноразового збору не мають відчути дрібні вкладники. Попередньо узгоджений план передбачає, що особи, які мають до 100 тисяч євро на банківських рахунках, платитимуть менш як 7%. Кіпрські законодавці головну увагу зосереджують на депозитах із сумами понад 100 тисяч євро, з яких планують стягнути 9,9%.

Прем’єр Микола Азаров заявляє, що серйозного впливу на Україну наміри влади Кіпру не матимуть. Водночас Азаров не зміг назвати обсяг українського капіталу на Кіпрі.
XS
SM
MD
LG