Доступність посилання

ТОП новини

Авакова допитали у справі про незаконне відчуження землі вже як свідка – прокуратура


Арсен Аваков
Арсен Аваков
Колишнього голову Харківської обласної державної адміністрації, народного депутата від ВО «Батьківщина» Арсена Авакова допитали у справі про незаконну зміну цільового призначення та виділення 55 гектарів землі під Харковом, повідомив у вівторок на брифінгу начальник відділу прокуратури Харківської області Олександр Бабіков.

При цьому, за його словами, Авакова допитали як свідка. «На цей час орган розслідування займається тим, що всі його докази та аргументи, які він надав нам, ми перевіряємо слідчим шляхом: допитуємо людей, витребуємо додаткову документацію тощо. Після перевірки всіх доводів, аналізу зібраних додаткових доказів буде ухвалене подальше рішення про направлення цієї справи», – сказав Бабіков, як його цитує агентство УНІАН.

Водночас він не відповів на запитання журналістів, чому статус Авакова у цій кримінальній справі змінився з обвинувачуваного на свідка.

Згодом у прес-службі прокуратури Харківської області пояснили, що формулювання «обвинувачуваний» не передбачене новим Кримінальним процесуальним кодексом, натомість нинішній КПК передбачає статус підозрюваного; для висунення ж народному депутатові Авакову, який має недоторканність, повідомлення про підозру у скоєнні злочину необхідна згода більшості депутатів Верховної Ради.

У прес-службі повідомили, що спочатку обласна прокуратура має направити подання до Генеральної прокуратури, яка у свою чергу має направити його до Верховної Ради.

Аваков повернувся до України наприкінці минулого року після того, як був обраний до Верховної Ради за списком «Батьківщини» і став недоторканним. Від минулої весни він перебував в Італії, але притулку там не просив. Суд у Римі відмовив тоді Україні в екстрадиції Авакова. Перед тим його звільнили там з-під варти, затримавши було спершу на вимогу Києва.

В Україні його обвинувачували у перевищенні влади або службових повноважень із тяжкими наслідками, а саме незаконному відчуженні земель державної власності шляхом зміни цільового призначення сільськогосподарської землі (ріллі) – майже 55 гектарів вартістю 5 із половиною мільйонів гривень. Проти Арсена Авакова порушували кримінальну справу і оголошували в міжнародний розшук; він заперечує звинувачення і називає їх політично мотивованими й пов’язаними з його опозиційною діяльністю як колишнього голови харківської обласної організації «Батьківщини».
XS
SM
MD
LG