Доступність посилання

ТОП новини

Міністр енергетики запевнив, що екологічних ризиків видобутку газу на Донеччині не існує


У Донецьку в середу відбувся мітинг проти видобутку газу зі щільних порід пісковиків, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Близько 80 людей зібралися біля Донецької облдержадміністрації, щоб висловити свій протест міністрові екології та природних ресурсів і міністрові енергетики та вугільної промисловості України, які відвідували область.

Тим часом міністр екології Олег Проскуряков запевнив, що держава контролює екологічну ситуацію. «Ми, не пробуривши жодної свердловини, волаємо про якісь екологічні проблеми. Так, питання є, але за суворого контролю технологій ми цього не допустимо. Проект буде проходити декілька етапів експертизи – державну, незалежну, громадську. Якщо ми побачимо екологічну загрозу, цей проект на даній ділянці не буде втілений», – заявив він.

Міністр енергетики Едуард Ставицький, у свою чергу, назвав природний газ найчистішим із екологічного погляду різновидом палива і додав, що екологічних ризиків видобутку не існує. За його прогнозами, за 4–7 років виробнича потужність в області буде становити, за песимістичними прогнозами, близько 10 мільярдів кубічних метрів газу на рік, за оптимістичними – близько 20 мільярдів.

Урядовці також пояснили, що технологія гідророзриву буде застосовуватися на глибині близько 3 тисяч метрів, а це виключає потрапляння будь-яких забруднювачів у річкову воду, адже 90 відсотків питної води становить якраз вода з річок. Саме це найбільше непокоїть супротивників розробки та видобутку газу.

Голова Донецької облдержадміністрації Андрій Шишацький додав, що це «дозволить зберегти індустріальний Донбас», адже, навпаки, знизить техногенне навантаження в області, тому що вугілля, яке використовують як паливо теплоелектростанції, замінять на газ – він, за розрахунками експертів, буде коштувати від 160 до 200 доларів за тисячу кубометрів.
XS
SM
MD
LG