Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську вперше виставили твори всесвітньо відомого художника Віктора Вазарелі (ФОТО)


На виставці
На виставці
У Дніпропетровську в четвер увечері вперше виставили твори всесвітньо відомого художника Віктора Вазарелі. За словами організаторів, уперше в Україні твори художника презентують у такому обсязі.

Експозиція, що розташувалась у чотирьох залах Художнього музею, складається зі 140 робіт художника: 120 серіграфій (особливого різновиду шовкографії, що робиться шляхом багаторазового накладення шарів фарби), 20 об’єктів дизайну та єдиного, як кажуть організатори виставки, у світі витвору мистецтва, що побував у космосі, – колажу «Космос». Картина була на космічній станції «Салют-7» 1982 року. Також у рамках заходу презентували документальний фільм про самого Віктора Вазарелі.

Виставка Вазарелі у Дніпропетровську відбувається в рамках масштабного культурного проекту посольства Угорщини в Україні. Усі роботи – з приватної колекції.

За словами мистецтвознавців, жанр «оп-арт», який заснував Вазарелі, наразі є досить популярним. Індустріальний дизайн у графічних зображеннях та 3D графіка, яку вперше застосовував Вазарелі, зараз широко використовується в рекламі та архітектурі.

«У теперішній час, століття комп’ютеризації його роботи вже не здаються такими дивними. Але ця людина ще тоді, у 60–70-і роки минулого століття, показала ці оптичні ілюзії. Він ніби «пробиває» площину, робить зображення об’ємним і рухомим. Це показовий приклад, як іноді наука і мистецтво можуть дати дуже цікаві результати в поєднанні», – сказав Радіо Свобода куратор виставки, мистецтвознавець Ігор Труш.

Посол Угорщини в Україні Міхал Баєр на відкритті виставки нагадав про деякі факти з біографії Вазарелі: зокрема, живучи довгий час у Франції, той допомагав талановитим українським художникам.

Віктор Вазарелі (1908–1997) – відомий на весь світ французький художник угорського походження, засновник оп-арту (оптичного мистецтва). Застосовуючи різноманітні оптичні й кольорові ілюзії, він створював оригінальні мистецькі роботи. Оп-арт набув надзвичайної популярності у 1960-70-х роках і значною мірою вплинув на сучасних художників, дизайнерів, графіків. Творчий доробок Вазарелі – це картини, графіка, декілька абстрактних фільмів.

Виставка у Дніпропетровську працюватиме до 7 квітня, опісля її покажуть у Луганську, Харкові, Львові, Ужгороді.
XS
SM
MD
LG