Доступність посилання

ТОП новини

Керівник «Газпрому» заявив, що Україна не витримає спотових цін на газ


Олексій Міллер, архівне фото
Олексій Міллер, архівне фото
Голова правління російського газового монополіста «Газпром» Олексій Міллер заявив у понеділок, що Україна, яка скаржиться на високі ціни на російський газ за чинним контрактом, не витримала б, наприклад, сучасних британських цін на газ на спотовому ринку.

Як заявив він журналістам у Москві, ціна на російський газ для України за нинішніми домовленостями значно нижча за спотову ціну в Європі. Зокрема, сказав Міллер, наприкінці минулого тижня у Великій Британії спотова ціна на газ сягнула 800 доларів за тисячу кубометрів, що майже вдвічі більше, ніж нинішня ціна на російський газ для України.

На відміну від поширеного в континентальній Європі контрактного постачання газу, умови якого і спосіб обрахування ціни встановлюють наперед, спотовий ринок, більш поширений у Великій Британії чи США, передбачає закупівлі певних обсягів газу щоразу за поточною ціною, що складається на конкретний момент.

Як пояснило російське агентство «Інтерфакс – Агентство газової інформації», стрибок цін у Британії в п’ятницю, згаданий Міллером, спричинила аварійна зупинка газопроводу, який постачає до цієї країни чверть споживаного газу; в понеділок же ці ціни становлять 525–536 доларів за тисячу кубометрів, тоді як ціну російського газу для України в першому кварталі цього року оцінюють у 406 доларів за тисячу кубометрів.

Україна стверджує, що за контрактами з Росією 2009 року, укладеними за прем’єрства Юлії Тимошенко, вона змушена платити за російський газ надмірну, неринкову ціну, в той час як транзит російського газу своєю територією змушена здійснювати надто дешево. Україна домагається зміни умов цих контрактів, що категорично відкидає російська сторона, заявляючи, що цілком задоволена ними.
XS
SM
MD
LG