Доступність посилання

ТОП новини

Агентство ООН у справах біженців вітає звільнення екс-прем’єра Таджикистану


Абдумалік Абдуллождонов
Абдумалік Абдуллождонов
Управління верховного комісара ООН у справах біженців вітає звільнення владою України екс-прем’єра Таджикистану Абдумаліка Абдуллождонова, який перебував під вартою в Києві з 5 лютого.

«УВКБ ООН високо цінує дотримання українським урядом своїх правових зобов’язань щодо захисту біженців у відповідності з Конвенцією ООН про статус біженців 1951 року і Протоколом 1967 року, а також українським національним законодавством. УВКБ ООН сподівається, що Україна буде підтримувати високі стандарти в галузі захисту прав біженців і шукачів притулку в майбутньому», – йдеться в заяві агентства.

Вчора екс-прем’єра Таджикистану випустили із СІЗО, оскільки Київ ухвалив рішення не екстрадувати його на батьківщину. Речник генпрокуратури України Маргарита Велькова повідомила Радіо Свобода: таке рішення ухвалили у зв’язку з тим, що статус біженця Абдуллоджонова у Сполучених Штатах Америки був підтверджений документально.

Минулого місяця місяця суд вирішив узяти Абдуллоджонова під екстрадиційний арешт терміном до 1 року. Протягом цього часу Україна мала вирішити, чи екстрадувати його до Таджикистану. Там колишнього прем’єра звинувачують у низці тяжких кримінальних злочинів, зокрема, в замаху на його політичного супротивника, президента Емомалі Рахмона. Абдумалік Абдуллоджонов заперечує ці звинувачення. Він також заявляє, що його екстрадиція до Таджикистану буде рівносильною смертному вирокові.

Екс-прем’єра Таджикистану затримали в аеропорту «Бориспіль» 5 лютого.
XS
SM
MD
LG