Доступність посилання

ТОП новини

У Януковича є чіткий правовий шлях до звільнення Тимошенко – експерт


Київ – До звільнення Юлії Тимошенко є правовий шлях, яким може піти президент, заявляють експерти. Вони зазначають, що Віктору Януковичу достатньо повернути скасовані ним норми «Положення про порядок здійснення помилування» і відреагувати на вже отримані звернення громадських діячів та правників. Водночас у Партії регіонів знаходять пояснення, чому просити главу держави про помилування має сама Тимошенко і ніхто інший.

Віктор Янукович знав заздалегідь, що Юлію Тимошенко засудять до позбавлення волі, тому вилучив із «Положення про порядок здійснення помилування» норму про громадських діячів та родичів засудженого як осіб, які мають право клопотати про помилування, заявляє екс-суддя Міжнародного кримінального трибуналу, доктор юридичних наук Володимир Василенко.

Професор Василенко нагадує, що саме президент встановлює засади цього нормативного акту. Відтак, вирішення питання Тимошенко в руках Януковича, зауважує він.

«Коректний правовий шлях у цьому плані був би такий: відновити попередні положення щодо Указу про помилування, де фігурували б члени сім’ї і представники громадськості, і видати відповідний указ про помилування Тимошенко. Отже є чіткий правовий шлях для вирішення питання про звільнення Юлії Тимошенко. Необхідна лише політична воля», – зазначає Володимир Василенко.

Він нагадує, що президент уже отримував від громадських діячів та від юристів прохання щодо помилування Юлії Тимошенко, відтак, йому залишається лише відреагувати на них.

Сама Тимошенко раніше заявляла, що не проситиме Януковича про помилування, оскільки не вважає себе винною.

Тимошенко може заявити, що не приймає помилування – Олійник

Водночас у Партії регіонів визнають, що президент хоче, щоб про помилування його просила сама екс-прем’єр. Заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, регіонал Володимир Олійник це пояснює тим, що Юлія Тимошенко може й не погодитися бути помилуваною.

Що ми зараз обговорюємо. Ми введені в стан божевілля!
Володимир Олійник
«А хто має право крім людини, яка є дієздатною, формувати її волю? Це не конституційно. Тому треба, щоб Тимошенко, перш за все, чітко формувала свою волю. Ви уявляєте, якщо є указ про помилування, заклад, у якому людина відбуває покарання, не може тримати, а людина не виходить? Тому повинна бути воля, сформована чітко і письмово: прошу помилувати. Що ми зараз обговорюємо. Ми введені в стан божевілля!» – зазначив Олійник.

Рішення Страсбурзького суду щодо Тимошенко залишається невиконаним – Зварич

Поміж тим залишається невиконаним рішення Страсбурзького суду у справі «Тимошенко проти України», зауважує колишній міністр юстиції, екс-депутат Роман Зварич. Він називає фальшивою позицію влади у цьому питанні.

«Суть рішення Європейського суду з прав людини у справі Тимошенко зводиться до того, що затримання і арешт були незаконними. У випадку, якщо такі обставини були доведені, то, як правило, у практиці західних демократичних судів, ці справи одразу тоді відхиляються. По них вважається, що людина є не винною», – наголошує Зварич.

Тим часом, за словами першого віце-прем’єр-міністра Сергія Арбузова, уряд України веде інтенсивні переговори з Європейським союзом щодо дозволу на лікування Юлії Тимошенко за кордоном. Він наголосив, що сторони досягли у цих перемовах прогресу.

Дозвіл на лікування Тимошенко в одній з країн Євросоюзу експерти називають компромісним варіантом вирішення проблеми.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG