Доступність посилання

ТОП новини

Проект держбюджету-2014: головний фінансовий документ держави чи фікція?


Київ – На 30 жовтня заплановане чергове засідання уряду, на якому знову можуть порушити питання держбюджету-2014. Напередодні прем’єр Микола Азаров пообіцяв представити кошторис держави Верховній Раді наприкінці листопада. Але депутати від опозиції зазначають, що за Бюджетним кодексом це слід було зробити ще в середині жовтня. Опозиція наголошує, що влада перетворила головний фінансовий документ України на фікцію, продовжуючи керувати економікою в ручному режимі. А екс-прем’єр Анатолій Кінах радить нинішнім урядовцям передусім відкоригувати держбюджет нинішнього року.

«Я думаю, що наприкінці листопада ми представимо збалансований бюджет у Верховну Раду». Таку обіцянку дав прем’єр Микола Азаров. При цьому він сказав, що питання формування головного фінансового документа держави обговорюють із Міжнародним валютним фондом. (Україна сподівається на нову програму співпраці з МВФ і розраховує отримати фінансування на 15 мільярдів доларів. Попередня кредитна програма фонду для України закінчилася майже три роки тому).

Тим часом депутат-ударівець, член парламентського комітету з питань бюджету Павло Різаненко стверджував у коментарі Радіо Свобода, що для уряду ані терміни подання проекту держбюджету наступного року, ані виконання кошторису на рік нинішній особливого значення не мають. Все одно українською економікою, проблеми в якій зростають, намагаються керувати у ручному режимі. На думку Павла Різаненка, бюджет перестав бути головним інструментом економічної політики держави.

Вони все одно бюджетом не керуються і діють в автоматичному режимі. Взагалі ніхто нічого не знає, коли захочемо – тоді й подамо
Павло Різаненко
«З того, що я бачу по якості бюджету 2013 року, їм все одно що приймати. Вони все одно бюджетом не керуються і діють в автоматичному режимі. Взагалі ніхто нічого не знає, коли захочемо – тоді й подамо. Навіщо щось обговорювати? Затвердять і так. Слухняна більшість підмахне, що ми скажемо», – висловив свою думку Павло Різаненко.

«Замість переможних реляцій у першу чергу внести необхідні коригування в поточний бюджет»

Екс-прем’єр Анатолій Кінах є нині саме депутатом від більшості, але при цьому в нього теж питання до держбюджету. І передусім до кошторису-2013, який потребує, на його погляд, змін. Адже у держбюджеті на нинішній рік зафіксований прогноз зростання Валового внутрішнього продукту на 3,4%, а за перше півріччя ВВП України, навпаки, зменшився на 1,2%, то без коригування не обійтися. А вже потім всерйоз братися за бюджет наступного року, констатував у коментарі Радіо Свобода Анатолій Кінах.

Важливо, щоб бюджет 2014 року формувався на підставі реального прогнозу виконання бюджету на поточний рік
Анатолій Кінах
«Я би рекомендував уряду замість таких переможних реляцій у першу чергу внести необхідні коригування в поточний бюджет держави на 2013 рік. І дуже важливо, щоб бюджет 2014 року формувався на підставі реального прогнозу виконання бюджету на поточний рік», – наголошує Анатолій Кінах.

«Цього ніхто не може зробити, крім парламентарів»

Кошторис країни нинішнього року справді треба переглядати, наголосив Радіо Свобода економіст Андрій Новак. При цьому зауважив, що це питання – не лише до урядовців, а й до депутатів, у тому числі опозиційних, які, на його думку, багато критикують і мало чого конструктивного пропонують.

Раз не виконується бюджет у тому вигляді, в якому він є, значить, немає іншого виходу, як перегляд цього бюджету
Андрій Новак
«Раз не виконується бюджет у тому вигляді, в якому він є, значить, немає іншого виходу, як перегляд цього бюджету. Треба це запропонувати в парламенті. Тому що тільки в парламенті приймаються закони і зміни до законів. Цього ніхто не може зробити, крім парламентарів. От це треба пропонувати і цього добиватися політично і нести політичну відповідальність. А просто коментувати події на рівні ніби ми десь збоку, з вулиці, мені здається, це просто неправильно», – вважає Андрій Новак.

Загалом, коли б і в якому вигляді не ухвалили держбюджет-2014, це буде бюджет передвиборчий – за рік до президентських перегонів. Як зауважують експерти, левову частку витрат складуть пенсії, зарплати бюджетникам, видатки на фінансування діяльності органів влади й правоохоронців. І тільки крихти з того, що залишиться, вдасться скерувати на розвиток економіки.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG