Доступність посилання

ТОП новини

Рибалку Федоровича, звільненого в Росії, вдома зустріли дружина та міліція


Українського рибалку відпустили з Росії, але і вдома на нього чекала міліція
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:28 0:00
Із російського міста Єйськ до рідного села Безіменне, що на Донеччині, повернувся рибалка Олександр Федорович, єдиний, хто вижив після липневого інциденту в Азовському морі. Федорович чотири місяці перебував в Єйську, останнім часом на підписці про невиїзд, оскільки там проти нього порушили карну справу, звинувативши у браконьєрстві. Чому рибалці дозволили повернутися саме зараз, та що на нього очікує вдома?

Отримані під час зіткнення з катером берегової охорони Росії поранення даються взнаки, Олександр Федорович тримається на знеболювальних. Каже, що не здивувався, коли у вівторок увечері йому повідомили, що відпускають додому. Адже цьому передувало багато юридичної роботи. Щоправда, він буде змушений повертатися до Росії щоразу, як отримає повістку. Але наступне судове засідання в його справі орієнтовно має відбутися лише 20 лютого.

«Коли сталося зіткнення, я спиною стояв. Що знаходилося попереду, я нічого не бачив. Єдине, що почув від Дімки, як він крикнув: «Пацани, тримайтесь». Це вже коли я зі справою ознайомився, дізнався, що вони наздоганяли нас від 10 до 15 хвилин... Ми взагалі пішли, я на березі зустрів Юрка Бойка, він запропонував: «Сань, не хочеш з нами поїхати покататися? Заодно двигуни перевіримо. Всі, кажуть: «наші рибалки». Але рибалки – це ті, хто вийшов у море на риболовлю, а ми не на рибаловлю пішли!» – зазначає Федорович.

На сьогодні у кримінальній справі фігурує й відеозапис, який зробили росіяни, атакуючи український баркас. Олександр Федорович підтверджує справжність цього відео та вважає, що він та родини загиблих мають отримати грошові компенсації від Росії, і сподівається, що буде доведено їхню невинуватість.

Компенсації та допомога від влади

Між тим питання про компенсацію на сьогодні виглядає примарним, а треба думати, як повертати борги, які накопичились під час вимушеного перебування в Російській Федерації. Риболовля не була основним заробітком Олександра Федоровича. Але працювати, як раніше, будівельником та таксистом, за його словами, він не зможе через стан здоров’я та необхідність бути у Росії «за першим викликом». Поки Олександр Федорович перебував у Єйську, українське консульство виділяло йому «на життя» сто доларів США на місяць.
Рибалка Олександр Федорович і його дружина Марина Ніколаєва
Рибалка Олександр Федорович і його дружина Марина Ніколаєва

Дружина Олександра Марина Ніколаєва повідомила Радіо Свобода, що отримала від влади одноразову допомогу. «Я отримала 2,5 тисячі гривень і більше нічого. Я саме приїхала із Росії, викликали мене в Новоазовськ, я з нашим сільським головою їздила туди, мені видали конверт, в якому було 2,5 тисячі гривень», – розповіла вона.

А голова Донецької ОДА Андрій Шишацький у коментарі Радіо Свобода зазначив: «Ми допомагали родині і далі будемо допомагати». Родинам загиблих влада обіцяє виплатити по сто тисяч гривень.

Вдома теж карна справа

Між тим зустрічі з правоохоронними органами чекають на Олександра Федоровича й в Україні. «Зараз Федорович проходить, як свідок, по карній справі за 291 статтею Карного кодексу України – порушення правил поводження на транспорті», – каже прес-офіцер міліції на Донецькій залізниці Ольга Чорногор.

За її словами, свідок буде допитаний найближчим часом. Після цього, можливо, будуть викликані росіяни, які були на судні берегової охорони. Поки ж українська сторона надіслала до Російської Федерації запит на експертизу російського судна. Уламки українського баркасу в Україні вже проаналізували.

17 липня в Азовському морі в районі російського селища Воронцовка сталося зіткнення українського баркаса і катера берегової охорони прикордонної служби Росії, який переслідував українське судно, за, нібито, незаконний вилов риби.

В результаті четверо рибалок загинули, єдиного вцілілого з них Олександра Федоровича в Росії госпіталізували, пізніше заарештували, а тепер відпустили під підписку про невиїзд. В очікуванні суду він жив у Єйську у винайнятому приміщенні.

У російському Єйську розслідується кримінальна справа проти Федоровича. Йому пред’явили звинувачення у незаконному видобутку водних біологічних ресурсів, що загрожує ув’язненням до двох років.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG