Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську відкрився фестиваль народної творчості


У Дніпропетровську біля пам’ятника Дмитрові Яворницькому відкрився фестиваль народної творчості просто неба «Чисті джерела». Захід традиційно, вже 25-й рік поспіль, влаштовує національний історичний музею імені Яворницького.

На площі перед музеєм представлені виставки виробів народних майстрів з різних куточків України – гончарів, вишивальниць, писанкарок, майстрів з петриківського розпису, лозоплетіння та створення народної іграшки.

Майстри не тільки демонструють присутнім прийоми виконання своїх робіт, а й розповідають про історію зародження свого мистецтва. Відвідувачі можуть і самі спробувати зробити той чи інший виріб. Просто неба виставили кілька гончарних кіл, ткацький верстат.

Модна тенденція нинішнього ярмарку – вироби, виконані у «патріотичних», синьо-жовтих кольорах: прикраси, іграшки, віночки і навіть пряники.

Свято супроводжують народні пісні і танці у виконанні художніх колективів, національних громад, конкурси, ігри. Також працює виставка малюнків учнів шкіл міста, з якими співпрацює історичний музей, і виробів музейної студії «Жива глина».

За даними облдержадміністрації, цього року фестиваль є одним із заходів так званої «антидепресивної програми» для жителів Дніпропетровщини, ініційованої владою. У її рамках кожних вихідних для мешканців регіону проводяться безкоштовні концерти та спортивні змагання.
XS
SM
MD
LG