Доступність посилання

ТОП новини

Газ для України: пошуки компромісів


©Shutterstock
©Shutterstock

Наталя Писанська

Берлін – Росія готова продовжувати з Україною переговори щодо ціни на газ, якщо до кінця тижня Київ сплатить 2 мільярди доларів боргу. Про це російський міністр енергетики Олександр Новак заявив у Берліні, де тривали переговори між ЄС, Росією й Україною. У ЄС вважають, що Україна має платити за рахунками, натомість у Києві наголошують: спершу ціна на газ має бути нижчою за ту, яку вирішили у Москві.

Росія хоче вести переговори з Україною лише після сплати Києвом боргів за газ. Натомість Україна заявила, що платитиме лише за умови, якщо буде встановлена ціна на майбутні поставки. Погляди учасників переговорів – єврокомісара Гюнтера Еттінгера, міністрів енергетики Росії Олександра Новака та України Юрія Продана – на досягнуті результати, як стало зрозуміло на прес-конференції, відрізняються.

Гюнтер Еттінгер вважає, що досягнуто успіхів, оскільки вдалося визначити обсяг газу, що надійшов в Україну з листопада 2013 року по березень 2014, і його ціну – 268 доларів за 1 тисячу кубічних метрів. Це дало змогу запропонувати Росії компроміс.

«Також ми зʼясували обсяг поставленого газу у квітні, але нам не вдалося встановити ціну, яку б визнали обидві сторони. Річ у тім, що російська сторона хоче, щоб спочатку були сплачені усі відкриті рахунки перед тим, як продовжити переговори про майбутні ціни на газ. Запропонувавши сплату 2 млрд. доларів, ми досягли того, що російська сторона буде готова уже в пʼятницю продовжити переговори щодо ціни за газ у квітні-травні, а також на майбутнє», – зазначив єврокомісар із питань енергетики.

«Ці переговори вестиме й надалі Євросоюз. Нагадаю основні пункти: по-перше, це ціна у 268 доларів, яка була встановлена з листопада до кінця березня, по-друге, це 485 доларів, які «Газпром» вимагає з квітня. ЄС пропонує розглянути середню ціну, яка ще обговорюється», – додав Гюнтер Еттінгер.

Цю пропозицію «Нафтогаз» і «Газпром» мають обговорити зі своїми урядами та ухвалити рішення щодо них до вечора середи. Якщо сторони приймуть пропозицію, це означатиме, що «Нафтогаз», за згодою українського уряду, у четвер перекаже «Газпрому» 2 мільярди доларів як частину відкритого рахунку, що стане сигналом про його платоспроможність. У Берліні було досягнуто ще одну попередню фінансову домовленість, згідно з якою, «Нафтогаз» мав би до 7 червня переказати «Газпрому» наступний транш – 500 мільйонів доларів.

В Україні поступу не побачили

Російський міністр енергетики Олександр Новак на всі запитання відповідав однаково: «Газпром» виконує свої зобовʼязання перед партнерами відповідно до угод. Не виняток і Україна.

Водночас, на думку міністра енергетики України Юрія Продана, ситуація загострилася через різке підвищення ціни на газ російськими партнерами: із 1 квітня вона зросла майже вдвічі. Міністр підкреслив, що «Нафтогаз» сплачуватиме за рахунками, але лише за умови, якщо ціни будуть ринкові і справедливі. Щодо цього було висунуто низку пропозицій.

«Україна готова повністю розраховуватися і сплачувати свої борги, готова здійснювати розрахунки за ціною, близькою до ринкової і справедливої. У процесі сьогоднішніх консультацій було дві пакетні пропозиції Європейської комісії. На жаль, російська сторона не підтримала цих пропозицій», – розповів він у Берліні.

«Ми не почули чіткої пропозиції з боку російської сторони. Тому я вважаю, що сьогодні не досягнуто конкретних домовленостей. Але гадаю, що такі консультації будуть продовжені», – зазначив Юрій Продан.

Хоч переговори ще не закінчились, європейські політики вважають, що позитивного результату досягнуто. Гюнтер Еттінгер заявив, що, незалежно від політичної ситуації, Україна має платити за рахунками. За його словами, в цьому їй покликані допомогти ЄС і Міжнародний валютний фонд.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG