Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко готовий до продовження переговорів зі врегулювання на сході 5 липня


Петро Порошенко
Петро Порошенко

Україна готова до подальшої роботи тристоронньої контактної групи зі врегулювання ситуації на сході, зокрема до проведення наступного засідання 5 липня. Як повідомляє прес-служба глави держави, Петро Порошенко заявив про це під час телефонної розмови з верховним представником Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Катрін Аштон.

За повідомленням, Україна запропонувала місце і час проведення й очікує на підтвердження від іншої сторони.

Порошенко також наголосив, що після зупинення дії режиму припинення вогню Україна несе менші втрати, ніж під час його дії, бо з боку бойовиків вогонь не припинявся. За його словами, в такій ситуації він був змушений на підставі рішення РНБО відновити антитерористичну операцію.

Зі свого боку, Аштон запевнила, що Україна може розраховувати на підтримку ЄС. «Від імені 28 держав хочу запевнити, що у вас є наша підтримка», – цитує верховного представника ЄС прес-служба глави Української держави.

Порошенко також висловив вдячність за зусилля Аштон у процесі підготовки до підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС, зазначивши, що церемонія підписання цього документа 27 червня стала найбільш позитивною подією для України за останній час.

2 липня у Берліні відбулася зустріч міністрів закордонних справ України, Німеччини, Росії і Франції, за результатами якої ухвалили спільну заяву про кроки, необхідні для припинення вогню на сході України.

Сторони підтримали відновлення роботи тристоронньої контактної групи не пізніше за 5 липня для досягнення домовленості щодо припинення вогню. Міністри домовилися, що це припинення вогню має контролювати спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні. Крім того, сторони наголосили на важливості якнайшвидшого звільнення всіх заручників, а також привітали готовність Росії надати доступ українським прикордонникам до деяких російських пунктів пропуску.

Глави МЗС також висловилися за повернення під контроль української сторони пунктів пропуску «Ізварине» і «Червонопартизанськ», а також за сприяння спостерігачам ОБСЄ, які працюватимуть на російських пунктах пропуску.

XS
SM
MD
LG