Доступність посилання

ТОП новини

Україна зможе покрити 50% потреб в імпортному газі за рахунок поставок з ЄС – Продан


Юрій Продан
Юрій Продан

Україна після відкриття у вересні словацького маршруту постачання газу зможе покрити потребу в імпортному «блакитному паливі» на 50% за рахунок постачань з ЄС, заявив міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Продан.

«Обсяги реверсних поставок, які ми можемо отримувати з боку Словаччини, оцінюється сьогодні від 8 до 10 мільярдів кубометрів газу на рік... З урахуванням Словаччини, Польщі й Угорщини можемо більш ніж на 50% закрити свої потреби в імпортному газі», – сказав Продан.

Міністр уточнив, що ці газові коридори нададуть можливість постачати до України близько 16 мільярдів кубометрів газу на рік.

Водночас Продан відзначив спроби «Газпрому» вплинути на європейських партнерів з тим, щоб вони не продавали газ Україні.

«Є спроби «Газпрому» закрити нам реверс, вплинути на європейських операторів під час переговорів з ними», – сказав міністр.

Україна розробляє реверсні маршрути постачання газу з Угорщини, Польщі, Словаччини й Румунії. «Газпром» з 16 червня 2014 року перевів Україну на передоплату постачання російського газу, зменшивши подачу палива для українських споживачів до нуля.

XS
SM
MD
LG